Укравтодор відхилив білорусів за «невірний кілометраж» у транспортній схемі, залишивши Шкіля із спаринг-партнером
26.11.2020   //  

20 листопада Адміністративна колегія Антимонопольного комітету прийняла до розгляду скаргу ОАО «ДСТ №2, г.Гомель» на відхилення її пропозиції  на тендері з капітального ремонту дороги Н-07 Київ-Суми-Юнаківка на ділянці км 198+550 – км 205+150 очікуваною вартістю 354,88 млн гривень. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Початково на закупівлю подали пропозиції чотири компанії – сам Скаржник, лідери Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада», а також ТОВ «ШБУ-77». Служба автомобільних доріг у Чернігівській області за результатами розгляду тендерних пропозицій відхилила Скаржника і ТОВ «Автомагістраль-Південь».

Замовник вказав, що білоруська компанія вказала невірну загальну відстань транспортування асфальтобетонної суміші та ЩМАС від асфальтобетонного заводу до місця ремонту у власній транспортній схемі – мовляв, у документі вказано 107 км, а, за інформацією Замовника, насправді це – 135,5 км. Окрім цього, на думку Замовника, компанія вказала і невірну відстань транспортування асфальтобетонної суміші в межах населених пунктів, а тому загальна відстань її транспортування становить більше 3 годин, що є невідповідністю умовам ТД.

Також «ДСТ №2, г.Гомель» не надало документів, які б підтверджували, що один із заводів підприємства атестований на виготовлення асфальтобетонних сумішей та ЩМАС, що також є невідповідністю умов ТД.

На думку експертки платформи «Ліга антитрасту» Ганни Сулими, обидві невідповідності відносяться до кваліфікаційних критеріїв, а тому, за Законом, Замовник би мав надати Учаснику 24 години на усунення цих недоліків, а не одразу його відхиляти. Саме тому відхилення білоруської компанії за цими підставами є неправомірним, вважає Ганна Сулима.

Ще однією підставою відхилення є те, що компанія не надала тендерну пропозицію у вигляді Додатку 1 до ТД. В той же час, згідно з позицією Скаржника, файл із ціновою пропозицією поданий, проте він недоступний для перегляду на етапі прекваліфікації.

«Формально підстава відхилення правомірна, однак при зверненні зі скаргою колегія завжди задовольняє подібні скарги, коли учасники доводять, що їхня тендерна пропозиція прихована (надають листи з майданчиків з хеш-сумою файлу та сам файл)», – вказує Ганна Сулима.

«Автомагістраль-Південь» Чернігівська САД відхилила тому, що компанія не підписала свою пропозицію електронним цифровим підписом, а це не відповідає умовам ТД.

Протягом 2020 року ТОВ «ШБУ-77» і ТОВ «СУНП «Автострада» подавалися на одні й ті ж тендери 20 разів, з них 19 разів – на тендери Служби автомобільних доріг у Чернігівській області. З них у 8 завершених процедурах компанії, опинившись на аукціоні, мінімально торгувалися. З 8 завершених процедур у шести перемогла «Автострада», у двох – «ШБУ-77». У решті 12 процедурах Замовник переможця ще не визначив.

«ДСТ № 2 г.Гомель« входить у Білоруський державний холдинг «Белавтодор».

Засновниками ТОВ «Автомагістраль-Південь» є одесити Олег Наливанний і Валерій Коротков. Але фактичний контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь».

Вінницьким підприємством ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» володіє Максим Шкіль – екс-помічник нардепа «Партії регіонів» Миколи Дем’янка. З початку року виграла тендерів на 8,52 млрд гривень.

Власником ТОВ «ШБУ-77»  є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски.