Генпрокурор почала пошуки корупції в тендерах Укравтодору по всій Україні після журналістських розслідувань
26.11.2020   //  

Офіс генпрокурора почав перевірку дотримання законності при будівництві доріг в рамках програми «Велике будівництво» президента Володимира Зеленського, повідомили «Букви» з посиланням на копію розпорядження генпрокурора Ірини Венедиктової від 4 листопада.

Генпрокурор звернулась до регіональних прокуратур з завданням по збору інформації щодо кримінальних проваджень стосовно ремонту доріг.

Ірина Венедіктова наголосила, що «оприлюднена інформація правоохоронних органів, звернення громадян, а також результати журналістських розслідувань свідчать про наявність непоодиноких випадків порушення закону та зловживань під час проведення закупівель, визначення вартості доріг і матеріалів, виконання і прийняття робіт при будівництві, реконструкції, ремонті та утриманні автомобільних доріг».

Відтак Венедиктова рекомендує прокурорам організувати комплексне вивчення зазначених питань, «звернувши особливу увагу на законність використання бюджетних коштів, передбачених на будівництво».

Серед іншого, прокурори мають вишукати в Єдиному реєстрі досудових розслідувань всі згадки про будь-які порушення під час ремонту й будівництва доріг, які фінансувалися з бюджету саме в межах програми «Велике будівництво».

Вивченню підлягає період за 2019 та 11 місяців 2020 року. За його результатами прокурори мають надіслати звіти до Офісу генпрокурора. Рекомендації щодо того, що перевірити розписані на 11 сторінках. Генпрокурора мають поінформувати про кількість таких справ, стан їхньої реалізації, висвітлити виявлені порушення, навести приклади, проблемні питання та запропонувати шляхи їх вирішення.

За оцінкою експертів «Ліги антитрасту», розпорядження Венедіктової свідчить про те, що Офіс генпрокурора визначив Укравтодор одним із пріоритетних напрямків у роботі і шукає перспективні кримінальні провадження «аби підняти їх на знамена».

«Президент вимагав гучних посадок, а що може бути краще, ніж яскрава справа проти головних отримувачів державних коштів. Це може стати чудовим козирем для Ірини Венедіктової», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Нагадаємо, раніше «Наші гроші» оприлюднили досьє про кримінальні провадження, у яких фігурували найбільші підрядники Укравтодору: «Автомагістраль-Південь», «Онур Конструкцiон» і «Онур Таахут», «Росдорстрой». У цих провадженнях слідчі у різні роки доводили, але з різних причин так і не змогли довести корупційні злочини та завищення цін на тендерах Укравтодору.