Виробник з орбіти Хідірянів без конкуренції бере 92 мільйони на пайки для Міноборони
23.11.2020   //  

Міністерство оборони України 19 листопада за результатами тендеру повідомило про намір укласти п’ять угод із ТОВ «Пирятинський делікатес» про постачання продуктових наборів на загальну суму 91,97 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

За майбутніми угодами виробник до 20 грудня 2020 року поставить 459 900 раціонів добового польового набору продуктів за ТУ У 10.8-00034022-201:2018 по 200 грн.

У квітні 2020 року Міноборони замовляло раціони у ТОВ «Гранд Консалт» на 1-8% дешевше – по 185-199 грн. У лютому 2019 року «Пирятинський делікатес» і ТОВ «Військсервіс-Волонтер» продавали їх Міноборони на 5% дорожче – по 210 грн.

Першу й другу готові страви для нинішніх наборів виготовляє «Пирятинський делікатес», галети – ЗАТ «Житомирські ласощі», сухарі – ТОВ «Фактор», джем і мед – ТОВ «ВНП Українське дитяче харчування», каву, перець, сіль і цукор – ТОВ «Мультипак», чай – ТОВ «Фактрум-Юг», ложки і серветки – ТОВ «Торговий дім «УАТ», вологі серветки – ТОВ «Фаргомед», пакети – ТОВ «Торговельний будинок «Новіс», а ящики – ТОВ «Гермес-Т».

Постачальник отримав замовлення без конкуренції, оскільки більше ніхто не прийшов на переговорну процедуру для потреб оборони, яка може відбутись за одного учасника. Тому сума угод буде всього на 0,02% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 91,98 млн грн.

ТОВ «Антрополіс Груп» скаржилось замовнику, що встановлення критерію фінансової можливості у розмірі не менше 100% очікуваної вартості закупівлі є дискримінаційною вимогою. Однак замовник відповіло, що вимоги оголошення залишаються без змін.

«Пирятинський делікатес» із Дейманівки Пирятинського району Полтавської області належить лондонській «Беверлайф Ллп» («Beverlaif Llp») Асмік Абелян та Андраніка Веляна з Вірменії. Останній раніше фігурував у британському реєстрі як росіянин.

Першою засновницею «Пирятинського делікатесу» була Тамара Хiдiрян із Москви.

Зараз фірмою керує Рафаел Ананян, який значився як росіянин кінцевим бенефіціаром ТОВ «Гаївщина-Агро». Воно входить у холдинг «A.G.R. Group» Місака Хідіряна. За даними з відкритих джерел, «Пирятинський делікатес» годує робітників «AGR Group».

Видання «Mind» пише, що «Beverlaif Llp» входить до родинного бізнесу клану Хідірян.

Нагадаємо, у квітні 2019 року Антимонопольний комітет оштрафував на 869,27 млн грн низку компаній, які у 2016 році брали участь закупівлях Міноборони послуг харчування на загальну суму 2,20 млрд грн. Зокрема «Пирятинський делікатес» отримав штраф 93,82 млн грн. Але він подав позов про визнання рішення недійсним і виграв першу інстанцію та апеляцію, а провадження за касаційною скаргою АМКУ взагалі було закрите судом.