Більшість із 8 мільярдів на «формульний» газ для «Оператора ГТС» отримав «Нафтогаз»
19.11.2020   //  

ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» АТ «Магістральні газопроводи України» із 30 вересня по 13 листопада за результатами тендерів уклало 25 угод про постачання природного газу для забезпечення виробничо-технологічних потреб та балансування на 8,10 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На жовтень-квітень замовили 2,02 млрд куб. м газу з оплатою протягом місяця після поставки та прив’язкою до курсу валюти і котирувань згідно звіту Argus European Natural Gas на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG) за формулою.

Майже 60% всієї суми, а саме підряди на 4,80 млрд грн. отримало АТ «НАК «Нафтогаз України». Держкомпанія поставить 1,19 млрд куб. м газу. Стартові ціни угод становлять 3 968-4 144 грн. за тисячу кубометрів. Остаточні ціни будуть змінюватись залежно від змінних у формулі.

ТОВ «Еру Трейдінг» виграло підрядів на 3,10 млрд грн., що складає 38% коштів. Йому замовили 784 млн куб. м газу. Стартові ціни – 3 411-4 093 грн. за тисячу кубометрів.

Крім того, ТОВ «Трафігура Юкрейн» узяло один підряд на 198,48 млн грн. Воно має поставити 50,00 млн куб. м газу. Стартова ціна – 3 970 грн. за тисячу кубометрів.

Закупівельні ціни нижчі від цін ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» та біржових котирувань. У «Нафтогаз Трейдингу» восени ціни значно менших обсягів газу на вересень-листопад не опускались нижче 5 142 грн. А на електронних біржових торгах ТБ «Українська енергетична біржа» середньозважена ціна газу з післяплатою у вересні склала 4 854 грн., у жовтні – 5 556 грн., а в листопаді – 6 700 грн. за тисячу кубометрів.

Нинішні переможці переважно змагалися між собою по двоє-троє. Лише на два тендери, виграні «Нафтогазом», приходили ще й ТОВ «Акспо Україна» і ТОВ «МЕТ Україна».

Зауважимо, «Нафтогаз» виграв один тендер за ціною, проте його відхилили за відсутність чинної інформації про відсутність податкової заборгованості, а потім обрали переможцем наступну «Еру Трейдінг». Держкомпанія оскаржила своє відхилення в АМКУ, заявивши, що відбувся технічний збій або в системі «Прозорро», або в системі ДФС. Коли замовник публікує повідомлення про намір укласти угоду, «Прозорро» формує запит до ДФС на інформацію про відсутність заборгованості. На цей запит мала прийти відповідь від ДФС, однак вона так і не прийшла із невідомих замовнику причин. Адмінколегія вирішила, що відхилення було правомірне, оскільки інформації про відсутність заборгованості не було.

«Еру Трейдінг» належить Ярославу Мудрому і Дейлу Перрі (США). До кінця 2018 року її співвласником був Андрій Фаворов, який вийшов із засновників разом із призначенням директором інтегрованого газового бізнесу «Нафтогазу». Фірма почала вигравати газові тендери «Укртрансгазу» у 2016 році після призначення головою «Нафтогазу» Андрія Коболєва. Після призначення Фаворова в «Нафтогаз» «Еру трейдінг» почала поставляти «Укртрансгазу» не тільки газ, а і електроенергію. Навесні Фаворов пішов із посади.

Столична компанія «Trafigura Ukraine LLC» зі статутним капіталом 10 тис грн. створена в липні 2016 року. Засновниками є компанії «Trafigura Ventures 5 B.V.» та «Trafigura Electricity B.V.» (обидві – Нідерланди), а директором – Тарас Савченко. Фірма розпочала активну участь в тендерах під час правління Андрія Коболєва в «Нафтогазі».