«Нафтогаз» перезапустив тендер на «хмарні» послуги, для яких наймали «прокладку» з «дивним» сертифікатом за 72 мільйони
18.11.2020   //  

(додано повідомлення «Нафтогазу» про розрив угоди та запуск нового тендеру)

ДП «Нафтогазбезпека» НАК «Нафтогаз України» 12 листопада замовило ТОВ «Хостінг-Х» послуги «хмари» на 72,30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На три роки фірмі замовили послуги з надання у користування хмарної обчислювальної інфраструктури і розміщення серверного обладнання у дата-центрі «Парковий» (належить Максиму Єфімову, що був депутатом від Партії регіонів, Блока Петра Порошенка та «Довіри»). Йдеться про доступ до оперативної пам’яті на 3 800 Гб, жорстких дисків на 201 Тб та інтернету швидкістю 1,5 Гбіт/секунду, а також п’ять зовнішніх IP-адрес, чотири канали передачі даних швидкістю 100 Мбіт/секунду, розміщення шафи та резервування 72 Тб даних.

«Нафтогазбезпека» не є замовником у розумінні закону «Про публічні закупівлі», тому провела комерційну закупівлю на майданчику zakupki.prom.ua поза «Прозорро». Умови такої закупівлі неможливо оскаржити в АМКУ, а її учасники та хід аукціону приховані.

За даними джерела «Наших грошей», стартова ціна послуг в 73,60 млн грн. могла бути вдвічі вищою за ринкову ціну у 36-45 млн грн. на три роки.

Джерела повідомили, що в торгах взяло участь п’ять фірм із такими пропозиціями:

  • ТОВ «МСЕ» – 72,40млн грн.
  • ТОВ «Хостінг-Х» – 72,30 млн грн.
  • ТОВ «ДЕ Ново» (дата-центр «De Novo») – 71,99 млн грн.
  • ТОВ «Торгові системи» (дата-центр «Ucloud») – 29 631 992 грн.
  • ТОВ «Гігаклауд» (дата-центр «GigaCloud») – 29 631 990 млн грн.

Під час редукціону перші три фірми знижували ціни всього на 1-1,5%. А дві найдешевші впали майже втричі нижче від очікуваної вартості.

Однак замовник відхилив ці найдешевші фірми та «Де Ново» за ненадання сертифіката відповідності про те, що їхнє обладнання/програмно-технічний комплекс підтримують софт Splunk версії не нижче 7.3.Х. Сертифікат міг бути у вигляді сканкопії з оригіналу або копії листа від виробника або офіційного дистриб’ютора вказаного софту.

Відмітимо, у початковій тендерній документації не було вимоги щодо цього сертифікату, її внесли туди вже після початку закупівлі.

Дві відхилені фірми все рівно встигли надати листи від офіційних партнерів Splunk в Україні: «Гігаклауд» – від ТОВ «Агентство активного аудиту», а «Торгові системи» – від ТОВ «Комплаінс Контрол». Але замовника все рівно щось не задовольнило замовника у цих листах.

А відхилена «ДЕ Ново» повідомила довідкою, що офіційний дистриб’ютор ТОВ «ЕН РРС Україна» сказав, що не має права видавати такі листи. Адже Splunk не тестує обладнання на сумісність зі своїм софтом, а перелік сумісного обладнання є в технічній документації.

Відтак недискваліфікованими залишились лише «МСЕ» та «Хостінг-Х» з найдорожчими пропозиціями, з яких переможцем обрали «Хостінг-Х» із ціною 72,30 млн грн. за послуги хостінгу від «Паркового».

Обидві фірми надали сертифікати відповідності від виробника «Splunk» за підписом директора глобальних партнерських програм Bonni-Jo Salazar.

 

Сертифікати містять номер тендеру  R-UA-2020-10-09- 1000020-z, тому вони мають бути видані не раніше 16 листопада 2020 року. Але Бонні-Джо Бушар Салазар вказала у «LinkedIn», що закінчила працювати у «Splunk» у червні 2020 року, тобто за півроку до оголошення закупівлі.

Нагадаємо, нардеп Максим Єфімов підтвердив, що його родина через британську «Fineroad Business Llp» контролює ТОВ «Амадеус Ко», яке володіє КВЦ «Парковий». Раніше цією британською фірмою володів Яшар Ходжаєв, фігурант кримінальної справи про легалізацією коштів сім’ї Януковича. У свою чергу «Fineroad Business Llp» фігурувало у схемі закупівлі першої «вишки Бойко» у 2011 році.

Дата-центр «Парковий» належить ТОВ «Анте Медіам». Засновниками фірми є Максим Єфімов, донеччани Едуард Бондаренко та Віталій Філатов, краматорське ТОВ «КУА АПФ Укрмашінвест», київське ПАТ «ЗНВКІФ «Гратіс» і кіпрська «ДіБі Венче Інвестментс Лтд». Бондаренко керує ПАТ «Донбасенерго» Єфімова. Філатов колись очолював відділ закупівель ДП «Одеський морський торговельний порт». «Гратіс» належить донеччанину Сергію Сухому. «КУА АПФ Укрмашінвест» належить ТОВ «Торговий дім українських машинобудівних заводів» низки краматорчан, яке пов’язують зі структурами Єфімова.

Донедавна все, крім часток Філатова і офшора, належало «Ройбал Дайрект Інвестментс Б.В.» (Нідерланди) Дениса Волобуєва, а до того – Юрію Лоїку. Волобуєв очолює донецьке ТОВ «Екоойл» екснардепа-регіонала Нуруліслама Аркаллаєва на прізвисько «Нурік». За Януковича «Екоойл» натендерив кілька мільярдів на паливі для Міноборони та «УЗ».

Дніпровська компанія «Хостінг-Х» створена у 2019 році. Засновниками є директор Данііл Брежнєв, Андрій Шаронов та столичне ТОВ «Смарт Сек’юріті Солюшнз» Тетяни Мельник з Чорноморська Одеської області. Андрій Шаронов також співволодіє одеськими ТОВ «ФС Груп – Девелопмент» і ТОВ «Група інформаційної безпеки «ФС Груп» («FS Group») разом  з Андрієм Назаренком, Олександром Коротаєвим та Катериною Кузьміною.

Раніше співзасновницею останніх двох фірм також була вищезгадана Тетяна Мельник.

Фірма «ФС Груп – Девелопмент» із 2018 року отримала державних підрядів на 53,05 млн грн., а фірма «ГІБ «ФС Груп» із 2016 року – на 6,83 млн грн. Обидві – переважно в АТ «Укртрансгаз». Натомість нинішній переможець «Хостінг-Х» отримав підряд уперше.

Дочірнє підприємство «Нафтогазбезпека» очолює Юрій Чернега. Це перший заступник директора з безпеки АТ «Укртранснафта» АТ «НАК «Нафтогаз України». Крім того, він очолює ТОВ «Корпоративний фонд «Укртранснафта», яке заснувала «Укртранснафта».

 

Після оприлюднення цієї інформації «Нафтогаз» повідомив, що ДП «Нафтогазбезпека» перезапускає закупівлю послуг хмарної інфраструктури.

«Після консультацій з провідними постачальниками послуг хмарно-обчислювальної інфраструктури в Україні ДП «Нафтогазбезпека» скасувало результати нещодавно проведеної закупівлі послуг на електронному майданчику zakupki.prom.ua (послуги з надання у користування хмарної обчислювальної інфраструктури та розміщення серверного обладнання) та планує провести тендер заново.

Однією з вимог технічного завдання тендеру була обов’язкова наявність сертифікату про відповідність технічним вимогам від виробника програмного забезпечення Splunk.

Після завершення тендерної процедури учасники ринку звернулись до Нафтогазбезпеки із зауваженням, що така вимога, на їхню думку, є дискримінаційним фактором і зменшує ефективність закупівлі.

Тому, після проведення консультацій та враховуючи великий інтерес до даних торгів з боку ключових постачальників цих послуг в Україні, а також – можливість отримати більш економічно вигідні пропозиції шляхом залучення до аукціону більшої кількості учасників, Нафтогазбезпека:

розриває попередній договір із переможцем тендеру за взаємною згодою сторін;

вносить зміни до тендерної документації (технічні вимоги до закупівлі та кваліфікації учасників), щоб врахувати зауваження учасників і усунути спірну вимогу до закупівлі послуг, та оголошує нову закупівлю;

розширює склад внутрішньої робочої групи щодо закупівлі таких хмарних рішень та залучає додаткових фахівців з інформаційних технологій Групи Нафтогаз.

Таке рішення дозволить розширити коло потенційних учасників та підвищить ефективність закупівлі.

Відзначимо, що Група Нафтогаз розпочала широкомасштабне оновлення інформаційних сервісів компаній Групи та перехід на використання «хмарних» технологій. Група зацікавлена в прозорій закупівлі цих послуг з якісною підготовкою документації відповідно до вимог оновленої системи закупівель.

Наразі Група змінює загальний підхід до організації системи закупівель, щоб підвищити прозорість та незалежність закупівель. Трансформація закупівель дозволить оновити підходи до формування тендерної документації і алгоритмів перевірки самих тендерів.

Реформа закупівель також відокремлює функцію контролю за окремими закупівельними процесами. Відтепер вона здійснюватиметься на двох рівнях — Головною радою з контрактування (major contract board, MCB), головою якої є фінансовий директор Групи, та на рівні підприємств Групи — радами з контрактування юридичних осіб (local contract boards).»

Анна Сорока, «Наші гроші»