НАБУ через суд зобов’язали відкрити справу про збитки «Енергоатому» на 200 мільйонів від торгівлі дешевою енергією
18.11.2020   //  

Суд зобов’язав уповноважених осіб Національного антикорупційного бюро України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою від 25.10.2020. Про це свідчить ухвала Вищого антикорупційного суду від 9 листопада.

У вказаній заяві сказано про можливе вчинення окремими посадовими особами Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» протиправних дій при проведенні процедур реалізації електроенергії за обставин, наведених у заяві та з інших питань. Внаслідок чого, на думку заявника, «Енергоатому» завдано збитків на близько 200 млн грн.

Цю заяву в НАБУ отримали 2 листопада, однак розслідування не було розпочато. Як пояснив суду детектив, у заяві не наведено об’єктивних даних, що можуть свідчити про вчинення кримінального корупційного правопорушення, підслідного НАБУ.

Суд, розглянувши скаргу на дії детектива, дійшов висновку, що відомості, викладені у заяві, підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Суд нагадав висновок з ухвали Апеляційної палати ВАКС від 11 жовтня 2019 року, у якому сказано, що навіть за умови, якщо результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу кримінального правопорушення, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

Заявника в суді представляв адвокат Олександр Горобець.

Нагадаємо, «Енергоатом» неодноразово ставав об’єктом розслідувань правоохоронних органів у зв’язку із значними розкраданнями і привласненнями державних коштів. Приміром, наразі у ВАКС слухається так звана «справа Мартиненка», по якій проходять екс-нардеп Микола Мартиненко, його близький соратник екс-керівник ДП «ОГХК» Руслан Журило, екс-працівники «Енергоатома» та інші. Одним із епізодів вказаної справи є «осідання» у фірмах вказаної групи 6,4 млн євро з підрядів «Енергоатому». До слова, суд у Щвейцарії вже виніс вирок Мартиненку і його посібнику у відмиванні 2,8 млн євро з вказаних коштів.

Крім того, раніше «Наші гроші» описали, як 13 листопада «Енергоатом» недоотримав понад 60 млн грн на аукціоні з продажу електроенергії.

«Наші гроші» неодноразово писали про закупівлі «Енергоатома» у посередників, без торгів і з переплатою. Цікаво, що 13 жовтня нардеп від «Слуги народу» Сергій Нагорняк зареєстрував законопроєкт № 4216, яким пропонує вивести з-під дії закону «Про публічні закупівлі» закупівлі системи (елементи) безпеки атомних енергоблоків.