НАЗК виявило корупційні фактори в одному з тютюнових законопроєктів
16.11.2020   //  

Нацагенство з запобігання корупції виявило корупційні фактори в законопроєкті № 2719 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адаптації законодавства України до вимог Директиви Європейського парламенту і Ради 2014/40/ЄС від 3 квітня 2014 року про наближення законів, підзаконних нормативно-правових актів та адміністративних положень держав-членів щодо виробництва, представлення та продажу тютюнових виробів і супутніх продуктів та про скасування Директиви 2001/37/ЄС. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Зауваження НАЗК співпали з критикою, раніше висловленою «Лігою антитрасту».

Так, законопроєктом пропонується функціонування електронної системи контролю за обігом тютюнових виробів, до якої мають на кожному ланцюжку: від виробництва до роздрібу, вноситись ідентифікуючи данні цигарок (від коробу до пачки). Але запропонований механізм функціонування такої системи створює передумови для зайняття окремими суб’єктами монопольного становища на ринку тютюнових виробів.

Проєкт делегує Уряду повноваження щодо визначення порядку створення, фінансування електронної системи та суб’єктів, хто нею опікуватиметься. При цьому в жовтні Уряд вже прийняв постанову № 840, за нормами якої оператором такої електронної системи може стати виключно компанія «Тедіс», тим самим легалізувавши своє монопольне становище на тютюновому ринку.

Зазначене викликало чимало критики з боку ЗМІ, експертів та учасників ринку, до якої доєднався і НАЗК. Агентство рекомендувало привести положення проєкту в частині визначення порядку створення, фінансування та функціонування електронної системи у відповідність до вимог Директиви 2014/40/ЄС. Та визначити основні вимоги щодо функціонування такої системи.

19 жовтня авторка законопроєкту у відповідь на критику проєкту запевнила, що проєкт буде доопрацьований та зазначені недоліки усунені.