Суд відмовився забрати у Крючкова більше гектара в Конча-Заспі, які він отримав завдяки трьом самовільно збудованим будкам
12.11.2020   //  

Суд повністю відмовив у задоволенні позову першого заступника керівника Київської місцевої прокуратури №1 до Київради про визнання незаконним та скасування рішення про передачу ТОВ «Старбілд» ділянки для обслуговування об’єктів рекреаційного призначення на вул. Лісничій, 2 у Голосіївському районі. Про це свідчить рішення Господарського суду м. Києва від 20 жовтня.

19 грудня 2019 року Київрада прийняла рішення про передачу ТОВ «Старбілд» в оренду на 5 років ділянки площею 1,25 га на вул. Лісничій, 2 у зв’язку із переходом до фірми права власності на нерухоме майно.

Прокурор в суді звернув увагу на кілька моментів. По-перше, розмір виділеної «Старбілду» ділянки не є співмірним з розміром розташованого на ній майна. Більше того, прокурор наголошує, що набуті у власність об’єкти нерухомого майна є самочинним будівництвом. Це – кімнати охорони (три споруди по 8,7 кв м). При цьому Київрада передала ділянку для обслуговування об’єктів рекреаційного призначення.

Прокурор підкреслив, що «Старбілд» мав право на позаконкурентних засадах отримати в оренду лише землю під спорудами, а це 0,21% всієї ділянки. Решту ж ділянки, яка вільна від будь-якої забудови, Київрада повинна була бути передавати в оренду лише за результатами земельних торгів.

Розглянувши матеріали справи, суд у задоволенні позову прокурору відмовив. Суд зазначив, що на спірній ділянці на момент прийняття рішення Київрадою знаходилось нерухоме майно, яке належало на праві власності ТОВ «Старбілд», відтак суд дійшов висновку, що ділянка не підлягала наданню в оренду на конкурентних засадах та, відповідно, були відсутні підстави для проведення земельних торгів.

Суд також відхилив як необґрунтовані та безпідставні посилання прокурора на те, що ділянка майже у 479 разів перевищує площу майна, для експлуатації та обслуговування якого вона відводиться, оскільки жодним нормативно-правовим актом, що регулює порядок передачі у власність чи користування ділянок комунальної власності, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, не передбачено врахування певних пропорцій співвідношення площі таких об’єктів та площі ділянки, яка відводиться.

Суд також зазначив, що прокурор не надав доказів того, що така різниця у площах відведеної ділянки та розташованих на ній споруд порушує чиїсь права або законні інтереси.

Крім того, суд зазначив, що в матеріалах справи відсутні докази оскарження правомірності виникнення у ТОВ «Старбілд» права власності на вказані об’єкти нерухомого майна, а також відсутні докази неправомірності набуття такого права власності. Тому посилання прокурора на те, що це самочинне будівництво, суд до уваги не бере. Суд додав, що встановлення обставин самочинного будівництва не є предметом доказування і спору у даній справі.

Нагадаємо, Голосіївське управління столичної Нацполіції розслідувало кримінальне провадження щодо самовільного зайняття ділянки на вул. Лісничій, 2, самовільного будівництва та підробки документів. У квітні 2019 року суд накладав арешт на вказані будівлі. Однак вже у листопаді він був скасований, оскільки 27 вересня 2019-го слідчий Грабчук О. А. закрив це кримінальне провадження.

Засновниками ТОВ «Старбілд» є Олександр Ємельянов та Володимир Кульбаба. При цьому кінцевими бенефіціарними власниками фірми значаться Кульбаба та Леонід Крючков.

Леонід Крючков веде бізнес у державних портах з оточенням начальника Департаменту захисту економіки Нацполіції Ігоря Купранця.

Леонід Крючков був помічником нардепа Вадима Столара у 2010-2012 рр. У 2019 році він балотувався до парламенту за списками ОПЗЖ.

Леонід Крючков до 2016 року був заступником директора ДП «Укрінмаш» з концерну «Укроборонпром». Його брат Дмитро Крючков Дмитро Крючков є фігурантом справи НАБУ щодо розкрадань на «Запоріжжіобленерго». У квітні 2018 року Дмитра Крючкова затримали у Німеччині. У квітні 2019 року його екстрадували в Україну, після чого він був арештований. Однак, після внесення 7 млен грн застави він вийшов із СІЗО. 2 листопада 20202 року Вищий антикорупційний суд призначив цю справу до розгляду.

Після Майдану Дмитро і Леонід Крючкови були долучені до різних схем у енергетиці завдяки рекомендації Ігоря Кононенка, повідомляв тодішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк. Після двох років співпраці Крючкови були відсторонені від енергосектору.

Раніше журналісти «Схем» оприлюднили записи телефонних розмов, де люди, чиї голоси схожі на голоси Дмитра Крючкова та Ігоря Кононенка, а також братів-бізнесменів Ігоря і Григорія Суркісів та інших осіб, обговорюють спільні інтереси в енергетичному бізнесі та оборудки з обленерго.

Зауважимо, що ділянка по вул. Лісничій, 2 знаходиться неподалік від тренувальної бази ФК «Динамо», президентом якого є Ігор Суркіс.