Степанов поставив «смотрящим» за продажем ліків одеського бізнесмена з фірми, що завищувала ціни
11.11.2020   //  

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов 10 листопада призначив виконувачем обов’язків директора «Державного експертного центру МОЗ України» Михайла Бабенка.

Наказ міністра оприлюднила народний депутат Олександра Устінова («Голос»). Станом на вечір 10 листопада на сайті міністерства наказ про призначення Бабенка не був оприлюднений.

Бабенко отримав посаду без конкурсу через дію окремого порядку призначення на держслужбу на період карантину.

«Державний експертний центр МОЗ» (ДЕЦ) є одним із двох головних фармацевтичних регуляторів на ринку ліків України. По суті, ДЕЦ визначає, які ліки яких виробників отримають дозвіл на використання в лікарнях та продаж в аптеках.

Бабенко раніше очолював ПрАТ «Медфарком-Центр», він володіє 10% акцій цього підприємства. Решта акцій належать швейцарській «Палма Груп С.А.».

На сайті «Медфарком-Центр» зазначено, що вона є правонаступницею ТОВ «Медфарком», якою теж керував Михайло Бабенко. Свого часу стару компанію просто перереєстрували, змінивши трохи назву і додавши слово «Центр».

Компанія попередниця — «Медфарком» перебувала володінні згаданої швейцарської «Палма Груп С. А.», а також одеситів Михайла Даварашвілі, Павла Порвана та Бориса Колісниченка.

Колісниченко ж відомий як бізнес-партнер колишнього замміністра транспорту Ігоря Урбанського. Ігор Урбанський та одесит Олег Борисович Колісниченко є засновниками компанії ТОВ «Судноремонтне підприємство «Дунайсудносервіс» та ще низки компаній.

Син Ігоря Урбанського — Анатолій Урбанський — нині народний депутат від партії «За майбутнє», від якої на останніх виборах балотувався до Одеської облради міністр Степанова. В 2017-2019 Урбанський-молодший керував Одеською облрадою, в цей час Максим Степанов очолював Одеську ОДА.

Очільник МОЗ Максим Степанов (по центру) та депутат Анатолій Урбанський (зліва) під час відвідин Аризької ЦРЛ

 

В цей час «Медфарком-Центр» поставляла ліки в місцеві медзакдали. Наприклад, за даними «Наших грошей», в 2017 році  продала Одеському обласному ендокринологічному диспансеру інсулін вище ринкових цін. І саме Одеська область в 2017-2019 роках була найбільшим замовником «Медфарком-Центр».

За даними «Прозорро», фірма уклала угод на 918,93 млн грн. З них в Одеській області – на 215,23 млн грн., переважно угоди укладені в 2017-2019 роках.