COVID-19. На Луганщині 860 мільйонів з коронавірусного фонду поділить топ-трійка картелю
11.11.2020   //  

Усі завершені тендери Луганської САД на ремонт доріг, які частково профінансовані з Фонду з протидії COVID-19, виграли три лідери Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» та ТОВ «Ростдорстрой».

Мова йде про вісім тендерів Служби автомобільних доріг у Луганській області сукупною вартістю 4,35 млрд гривень. На них, згідно з Постановою Кабміну, виділено 860 мільйонів з Фонду боротьби проти COVID-19, тобто 20% вартості договорів буде профінансовано за рахунок коштів, спрямованих на подолання пандемії коронавірусу.

Половину усіх договорів вартістю 2,18 млрд гривень із Луганською САД підписало ТОВ «Автомагістраль-Південь» – це безумовний лідер підрядів Укравтодору з орбіти Олександра Бойка.  Мова йде про поточний середній ремонт таких доріг:

Середня знижка компанії на усіх чотирьох тендерах становила близько 5%. На всіх закупівлях компанія конкурувала лише із колегами по НАДУ – «Ростдорстрой» та «Онур Конструкціон Інтернешнл». На двох тендерах до картелю приєдналося і ТОВ «Славдорстрой» – лідер дорожніх підрядів у Донецькій області, – однак картину знижок це не змінило.

Ще два договори – на поточний середній ремонт траси Н-26 Чугуїв – Мілове на ділянці км 230+000 – км 265+000 та на ділянці км 265+000 – 300+885 сукупною вартістю 1,87 млрд гривень виграла турецька «Онур Конструкціон Інтернешнл» – на обох аукціонах вона розіграла підряди із двома іншими представниками НАДУ із знижкою менше 5%. А два тендери, в яких переміг «Ростдорстрой» – на поточний середній ремонт доріг Н-21 Старобільськ – Луганськ – Хрустальний – Макіївка – Донецьк, на ділянці км 0+000 – км 20+000 та Т-13-16 Під’їзд до м. Первомайська на ділянці км 0+000 – км 8+200 – компанія розіграла тільки з «Автомагістраль-Південь», із середньою знижкою всього 4%.

Якщо б компанії демонстрували більший рівень падіння по ціні на аукціонах, ніж 4-5%, то фінансування з COVID-Фонду (20% від суми усіх 8 тендерів) можна було направити на інші статті видатків.

При цьому лише в одному договорі із восьми наявні локальні кошториси до договору – в інших ні Замовник, ні Підрядник не опублікували ні Протокол узгодження цін на матеріальні ресурси, ні договірну ціну з кошторисами, які могли б показати ціни на основні будівельні матеріали.

Офіційно «Автомагістраль-Південь» належить одеситам Олегу Наливанному і Валерію Короткову. Але контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь». Нині компанія є засновником Національної асоціації дорожників України. Президент НАДУ Тарас Сиротинський у квітні став радником прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S» (Туреччина). Раніше Володимир Зеленський у якості коміка «Квартала 95» гастролював у Туреччині в готелі «Онуру», а як став президентом – пропонував віддавати цій фірмі підряди взагалі без тендерів.

ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.