COVID-19 Весь мільярд з «ковідного» фонду на ремонт доріг Прикарпаття забрало оточення Коломойського
10.11.2020   //  

Усі тендери Івано-Франківської Служби автодоріг на поточний середній ремонт доріг, які цього року частково були профінансовані грошима Фонду з боротьби з COVID-19, виграло ТОВ «ПБС».

На тендери сукупною вартістю 3,58 млрд гривень з ковідного Фонду було виділено чверть необхідної суми – 916 млн гривень.

Мова йде про чотири підряди, розіграних у 2020 році:

А також два тендери, розіграних у 2017 та у 2019 роках, по яким цього року дофінансовували виконання робіт:

На цьогорічних тендерах «ПБС» мав конкурентами лише представників Національної асоціації дорожників України. У перших трьох випадках це ТОВ «Автомагістраль-Південь» з орбіти бізнесмена Олександра Бойка, а в четвертому – ТОВ «Ростдорстрой» з оточення Геннадія Труханова. Представники картелю торгувалися з конкурентом неохоче – середня знижка «ПБС» на усіх чотирьох тендерах по відношенню до очікуваної вартості закупівлі становить менше 4%.

Два більш ранні тендери «ПБС» розіграло з компаніями з орбіти бізнесмена Араїка Амірханяна – ПП «Полтавабудцентр» та ТОВ «Будівельна компанія «Дорлідер». Знижка компанії також була несуттєвою – 5,5%. При цьому «ПБС» саме у ті роки наймало фірми з групи Амірханяна на субпідрядні роботи і заплатила їм 482 млн грн.

ТОВ «ПБС» заснувала в березні 2004 року в Івано-Франківську Іванна Непік, статутний капітал компанії  складає  6,02 млн гривень. Іванна Непік раніше працювала на курорті «Буковель» Ігоря Коломойського. В той час директором «Буковелю» був Олександр Шевченко. Він брав участь у виборах депутатів до Івано-Франківської обласної ради від партії «За майбутнє» бізнес-партнера Коломойського Ігоря Палиці, що відбулись 25 жовтня. Майже щодня Олександр Шевченко на своїй сторінці у Facebook  публікує пости з фотографіями дорожніх підрядів «ПБС». В цих дописах він інформує, де його «команда почала роботу» та дякує платникам податків «за відновлення інфраструктури України».

Станом на початок листопада, «ПБС» йде другим у рейтингу підрядників Укравтодору по тендерам, що проводяться у 2020 році за новими правилами, що обмежують конкуренцію на торгах на користь членів НАДУ та найбільших фірм.

Нагадаємо, раніше голова Нацбанку Кирило Шевченко повідомив, що одним із найбільш дискусійних питань відносин із МВФ є питання витрачання держбюджету з Фонду боротьби з COVID-19. У ньому було заплановано 66 млрд грн на боротьбу з епідемією, але рішеннями Верховної Ради та Кабінету міністрів 35 млрд грн було розподілено на ремонти доріг.

Марина Ансіфорова, «Наші гроші»