COVID-19. «Медзакупівлі» замовили японських томографів майже на 600 мільйонів
09.11.2020   //  

ДП «Медичні закупівлі України» МОЗ України 2 листопада уклало дві угоди з ТОВ «Астріум» про поставку комп’ютерних томографів в опорні лікарні до кінця 2020 року на загальну суму 594,60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Усі томографи будуть укомплектовані монітором ЕКГ, робочою станцією обробки даних, рентген-захисним склом, джерелом безперебійного живлення, автоматичним болюсним інжектором, силовим розподільчим щитом та медичним принтером для сухого друку знімків. Постачальники встановлять, налагодять і протестують томографи, забезпечать супровід введення в експлуатацію та навчать персонал. Гарантія складає три роки.

Замовили 42 томографи виробництва «Canon Medical Systems Corporation» (Японія):

«Медзакупівлі» використали для аналізу ринку допорогові торги, а потім уклали угоди за процедурою COVID-19 із тими учасниками, які відповідали медико-технічним вимогам.

На тих торгах «Астріум» пропонував ці самі моделі томографів на 4-5% дорожче – по 20,83 млн грн. і 12,40 млн грн., але під час подальших перемовин ціни було знижено.

Про перші угоди з іншими фірмами на 54 томографи за 774,20 млн грн. читайте в новині «МОЗ відсіяв на чверть дешевші томографи за вагу пацієнта до 205 кг, а не 220 кг».

Нагадаємо, 8 липня Кабмін виділив МОЗу із фонду боротьби з COVID-19 кошти в розмірі 5,30 млрд грн. для закупівлі «обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах». У перелік увійшли комп’ютерні томографи, стаціонарні цифрові рентгенівські агіографічні системи для інтервенційної кардіології та загальної ангіографії, системи ендоскопічної візуалізації для операційних відділень. Ці кошти одержали «Медзакупівлі», проте вимоги до обладнання розробляв МОЗ. А саме – робоча група на чолі з керівником ДУО «Політехмед» МОЗ Ростиславом Картавцевим.

Нині столичною компанією «Астріум» володіє та керує киянин Віталій Степченко. Однак, за даними системи «YouControl», донедавна він був лише директором компанії, тоді як її засновником значився громадянин Хорватії Желько Гранатір з місцем реєстрації у Києві.

Контактною особою фірми у «Прозорро» вказана Людмила Щинович. За даними «Clarity-Project», у 2017 році вона представляла ТОВ «УМТ+» киянина Дмитра Лаврентія, котрим керує Дмитро Ожігов. Лаврентій очолює ТОВ «АФС Медицинтехнік» німецької компанії «АФС Медицинтехнік ГмбХ» німця Свена Краутера та росіянина Олександра Халімона.

Нагадаємо, у 2014 році суд визнав невинними трьох бізнесменів, підозрюваних у привласненні 12 млн грн., які уряд у 2007 році витратив на закупівлю реанімобілів Renault Master. Це були хорват Желько Гранатір, директор ТОВ «ІСС Україна» і засновник британської компанії «Legal Busines Consultans LTD», а також його дружина – колишня співзасновниця «ІСС Україна» та його знайомий – співвласник фірми «Емердженсія 2004», що займалася переобладнанням базових автомобілів в санітарні.