Укладати договір з компанією, строк дії дозволів якої сплине швидше строку виконання договору, не можна, – ОАСК
07.11.2020   //  

КП «Теплий Дім» Івано-Франківської міської ради оголосило закупівлю послуг з технічного огляду та експертного обстеження ліфтів, очікуваною вартістю 789 тис.грн. Замовник хотів обрати переможцем компанію з найнижчою ціною – ТОВ «НВФ «Зонд».

Однак наступний за ціною учасник ТОВ «Діекс-Вест» оскаржив це до тендерної Колегії АМКУ. Єдиною невідповідністю, яку знайшов скаржник у переможця було те, що дозволи на надання послуг з підвищеної небезпеки мали строк дії до травня 2020 року, а договір мав б виконуватись до грудня.

Колегія стала на бік скаржника та встановила, що документація вимагала дозволи дійсні протягом часу виконання договору. У проекті договору строк надання послуг встановлено до грудня 2020 року. Отже дозволи не відповідали умовам замовника.

Здавалось би, скаржник і Колегія зробили добре діло, оскільки тепер замовник не укладатиме договір на технічне обслуговування ліфтів з компанією, у якої під час виконання цього договору закінчиться дія дозволу. Однак, замовник, очевидно, був налаштований «економити» і все ж таки обрати саме «НВФ «Зонд» переможцем, та подав позов до суду про визнання рішення Колегії неправомірним.

Позовні вимоги замовник обґрунтував тим, що «НВФ «Зонд» надало у пропозиції гарантійний лист, в якому зобов’язується, коли настане час, отримати всі необхідні дозволи та продовжити строк дії наявних.

Суд був також досить категоричним у своїх судженнях, та відмовив у задоволенні позову повністю, ставши при цьому на бік Колегії. Суд встановив, що договори, строком дії до травня 2020 року не відповідають встановленим замовникам вимогам, а «НВФ «Зонд», якщо бажало взяти участь у закупівлі, повинно було продовжити строк дії дозволів.

«Сподіваємось, таке рішення суду буде уроком для замовника, адже принцип економії, хоча і є одним з основних принципів проведення закупівель, однак він не відміняє обов’язку учасників надати документи у повній відповідності до встановлених замовником та законодавством вимог. А якщо ці вимоги не такі вже і обов’язкові, то й не варто їх включати в документацію», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Посилання на процедуру закупівлі

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-03-13-002045-b

Посилання на рішення суду

http://reyestr.court.gov.ua/Review/92018156