АМКУ наклав копійчаний штраф на аеропорт Коломойського за отримання контролю над «Розою вітрів» без дозволу
07.11.2020   //  

5 листопада Антимонопольний комітет прийняв рішення про накладення штрафу на ТОВ «МА «Дніпропетровськ» за отримання контролю над ТОВ «АК «Роза вітрів» без дозволу відомства, повідомила «Ліга антитрасту».

Контроль, на думку відомства, було отримано шляхом призначення Діденко О.В. на посаду заступника генерального директора – фінансового директора за сумісництвом «Рози вітрів». Адже на той момент він вже займав посаду в.о. генерального директору аеропорту.

«За порушення на ТОВ «МА «Дніпропетровськ» за законом могло б бути накладено штраф у розмірі до 5% доходу за 2019 рік. – вказують у “Лізі антитрасту”. – Натомість накладений відомством штраф є зовсім невеликим. Отже, можемо припустити, що або доходи Дніпропетровського аеропорту за 2019 рік були менше 6 млн.грн., або АМКУ з лояльністю та порозумінням сприйняв цю прикру помилку, та вирішив зайвий раз не тиснути на українського олігарха.

До публікації повного тексту рішення не до кінця зрозуміло, коли ж Олексій Діденко зайняв управлінську посаду в «Розі вітрів». Але вже в 2010 році компанія «Роза вітрів» офіційно змінила власників. ЗМІ називали новим власником авіакомпанії І. Коломойського. Однак за дозволом на транзакцію до АМКУ тоді олігарх не пішов.

Поки ситуація виглядає так, що Комітет своїм рішенням фактично «простив» Коломойського за «Розу вітрів», легалізував його контроль над авіакомпанією та дав сигнал іншим, що для уникнення проблем з отриманням дозволу – до відомства можна просто за ним не ходити. Адже навіть послуги юриста по супроводженню процесу будуть коштувати в рази дорожче, ніж накладений штраф.

Вже не кажучи про те, що якщо б в 2010 олігарх через пов’язані структури звернувся до АМКУ, велике питання чи отримав би він дозвіл взагалі. Бо на той момент він вже контролював близько 50% повітряного простору. Та в АМКУ не просто йшов розгляд справи про об’єднання «Аеросвіту», «Дніпроавіа» та «Донбасаеро», яке посилювало монополізацію ринку», – відмітили у «Лізі антитрасту».

В 2018 Андерс Аслунд, старший науковий співробітник Євразійського центру Atlantic Council, написав у KyivPost, що монополія Ігоря Коломойського в авіа не давала розвиватися економіці. Він стверджував, що монопольне становище авіакомпаній Коломойського і його зв’язки з владою блокували початок роботи західних лоукостерів в Україні.