«ЗАЕС» відписала ще 8 млн на російські запчастини по безтендерними закупівлям з «лівими» кодами CPV
03.11.2020   //  

ВП «Запорізька АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» 22 і 27 жовтня уклав дев’ять угод із фірмою «ISG Supply OÜ» (Естонія) про закупівлю запчастин до дизелів на загальну суму 232 тис євро, або 7,77 млн грн. без ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 22 і 27 листопада компанія повинна буде поставити 4 412 запчастин до двигунів 78Г дизель-генераторів АСД-5600. Виробником цих запчастин є АО «Машиностроительная корпорация «Дизель-Энерго» (Росія). А самі дизелі, які від часів СРСР використовують у якості резервної електростанції на випадок раптового знеструмлення на більшості АЕС України, виробляв збанкрутілий в 2000 році петербурзький завод «Русский дизель».

У вересні «ЗАЕС» уже замовляла цій компанії таких запчастин на суму 3,83 млн грн. Як і тоді, нині вартість кожного договору нижча від порогу, котрий для атомників по товарах складає 1 млн грн. На допорогову суму треба проводити спрощену закупівлю з торгами, але закон передбачає випадки, коли можна просто оприлюднити звіт. Імовірно, «ЗАЕС» використала один із таких: товар може поставити один постачальник через відсутність конкуренції на ринку; нагальна потреба у закупівлі через неможливість дотримання строків спрощеної процедури, оскарження тендеру в АМКУ або розірвання договору з вини учасника; необхідність у постачанні додаткового обсягу тим же постачальником.

Крім того, під час публікації договорів «ЗАЕС» використала різні коди CPV, частина яких не стосується предмету закупівлі. Наприклад, код 43240000-7 «Трамбувальні машини».

Нагадаємо, «Енергоатом» 16 жовтня оголосив велику переговорну процедуру з фірмою «ISG Supply OÜ» щодо таких запчастин для ЗАЕС на 3,47 млн євро або 115,18 млн грн. Закупівлю без торгів обґрунтували через «виникнення особливих економічних обставин з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій». В обґрунтуванні замовник заявив, що інакше блоки №2,4,5 можуть не вийти вчасно із планово-попереджувального ремонту.

За даними замовника, блок №4 мав вийти з капітального планово-попереджувального ремонту 15 жовтня. Але, як повідомляє прес-центр на 2 листопада, так і не вийшов. А середній планово-попереджувальний ремонт блоку №5 має завершитись 30 листопада.

При цьому застосування переговорної процедури вже оскаржила в АМКУ компанія «Inkla Trading&Engineering GmbH» (Австрія). Розгляд скарги був призначений на 2 листопада.

Раніше, у вересні «Енергоатом» допустив до торгів щодо таких запчастин для ЗАЕС на 137,95 млн грн. лише двох дилерів «МК «Дизель-Энерго» – «ISG Supply OÜ» та «Энерго-Сектор» (Росія), які подібно оформили документи. Натомість «Inkla» та ще двох дилерів ТОВ «Кінгісеппський машинобудівний завод» («КМЗ», Росія) відхилили за листом голови Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорія Плачкова про неможливість використання продукції «КМЗ» при ремонті дизель-генераторів АЕС.

Тоді «Inkla» довела в АМКУ, що її не можна було відхиляти на підставі листа Плачкова, але заодно знесла допущених суперників, тож торги відмінили через нестачу учасників.

Раніше у 2020 році «ЗАЕС» п’ять разів марно намагалась купити такі запчастини. У тому числі у «ISG Supply OÜ» через переговори, відмінені АМКУ за скаргою тієї ж «Inkla».

Також нагадаємо, що нардеп із фракції «Слуга народу» Сергій Нагорняк запропонував вивести із-під дії Закону «Про публічні закупівлі» закупівлі систем (елементів) безпеки атомних енергоблоків. Таке широке трактування дозволяє виводити будь-які товари, що стосуються функціонування енергоблоків. Наприклад, запчастини до дизель-генераторів, випуск яких в Україні «Енергоатом» не може налагодити через протидію росіян і СБУ.