«Онур» просить АМКУ знести заточки Укравтодора з мільярдного тендеру по трасі М-12
03.11.2020   //  

30 жовтня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету прийняла до розгляду скаргу ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» на умови тендерної документації закупівлі з поточного середнього ремонту дороги М-12 Стрий- Тернопіль- Кропивницький- Знам’янка очікуваною вартістю 1,14 млрд гривень. Про це стало відомо з рішення, опублікованого в системі «Прозорро».

Замовником тендеру по ремонту ділянки км 97+428 – км 145+133 виступила Служба автомобільних доріг у Тернопільській області.

Згідно з позицією компанії-Скаржника, дискримінаційною умовою тендерної документації є надання підтвердження досвіду виконання аналогічного договору, який має бути виконаний не менш ніж на 85% від загальної ціни договору. За словами «Онуру», сума фактичного виконання договору не завжди дорівнює загальній сумі договору, адже вона може змінюватися через брак фінансування Замовника та інших обставин, не залежних від самого Учасника закупівлі. Так, плануючи подаватися на даний тендер, Учасник мав намір подати два договори від 06.04.2020, Замовником яких виступала Служба автомобільних доріг у Луганській області. При цьому, в обох випадках фактична сума виконання договору була значно нижчою від загальної вартості договору – 73,33% і 82,29%, тобто дані контракти не проходили кваліфікаційний критерій щодо виконання аналогічного договору на не менш ніж 85%.

«В той же час, виконання робіт по цим договорам в обсязі менше 85% від загальної вартості договору жодним чином не нівелює конкурентоспроможний потенціал Скаржника, а навпаки демонструє, що роботи виконуються згідно календарного графіку і акти виконаних робіт підписуються належним чином» – вказано у скарзі.

Згідно з Методичними рекомендаціями Мінекономіки, розробку яких ініціював сам Укравтодор, обсяг аналогічного договору має покривати 100% основних видів робіт, які визначив Замовник, а відсоток виконання аналогічного договору має бути на рівні не менше 50%. Проте Укравтодор уже не вперше ігнорує ці рекомендації. Наприклад, у тендерній документації на будівництво траси М-28 Одеса-Южний очікуваною вартістю 2,28 млрд гривень Одеська САД  теж встановила відсоток виконання аналогічного договору не менш ніж 85%, що прямо суперечить рекомендаціям МЕРТу.

Також у скарзі компанія вказала на те, що Учасники на тендері мають підтвердити виконання робіт з регенерації конструктивних шарів дорожнього одягу за технологією холодний ресайклінг у сумі 472 976 м2. Оскільки проводити холодний ресайклінг можна двома способами – за допомогою ресайклеру, який змішує компоненти та одразу їх вкладає на дорогу, а також – за допомогою мобільної змішувальної установки, суміш з якої вкладають асфальтоукладачем, компанія запропонувала внести зміни у ТД, додавши до «виконання робіт за технологією холодний ресайклінг» та/або влаштування шарів із сумішей фрезерованих оброблених в’яжучих приготованих у змішувальних установках.

Розгляд скарги АМКУ призначив на 10 листопада.

Найбільшим підрядником Служби автомобільних доріг у Тернопільській області є одна із компаній-засновниць Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Техно-Буд-Центр» – за 2020 рік компанія забрала 92% усіх тендерів сумою від 100 млн гривень( 4,71 млрд з 5,09 млрд гривень) – усі вони з поточного середнього ремонту доріг. Виняток становить лише один підряд – на експлуатаційне утримання доріг у Тернопільській області, яке виграло ТОВ «Авакс Проф».

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S» (Туреччина).