Суд зобов’язав екс-замголови ДУСі та помічника Грановського таки отримати дозволи Мінкульту на забудову на Подолі
02.11.2020   //  

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адмінсуду м. Києва і залишив без розгляду позов ПАТ «Фінансово-промислова група «Атіка» і ТОВ «Феліксія», які вимагали скасувати низку планувальних обмежень, що стосуються охоронних зон і меж історичних ареалів, для забудови на перетині вулиць Верхній Вал, Кожум’яцької та Вознесенського узвозу у Києві. Про це свідчить постанова від 24 вересня.

13 квітня цього року ОАСК задовольнив позов вказаних підприємств і скасував ряд пунктів Містобудівних умов та обмежень, виданих на проектування офісних споруд і бізнес-центру з підземним паркінгом.

Це пункти, які стосувалися погодження проектної документації в Мінкультури та її розробку з урахуванням відповідних будівельних норм з охорони історичного середовища та вимог законів.

 

Це пункти, які вказували, що ділянка забудови знаходиться в межах Центрального історичного ареалу, в археологічній та ландшафтній охоронних зонах, в межах архітектурного та археологічного заповідників і пам’яток. Крім того, це пункт про необхідність отримати висновок Інституту Археології НАН України щодо наявності археологічного культурного шару і заходів з його збереження або дослідження.

Апеляційний суд рішення ОАСКа скасував і залишив позову без розгляду з огляду на пропуск фірмами строків звернення до суду.

Суд зазначив, що містобудівні умови та обмеження є актом індивідуальної дії, який був виданий позивачам і набрав чинності 12.01.2018. Для звернення до адміністративного суду за захистом своїх прав, свобод та інтересів підприємства мали подати позов протягом шести місяців з цієї дати. Натомість вони звернулися до суду лише в лютому 2020 року, тобто більше ніж через два роки після затвердження МУО.

Зауважимо, що апеляційний суд не розглядав і не оцінював доводи Департаменту містобудування та архітектури КМДА по суті спору, позаяк розгляду справи по суті повинно передувати вирішення питання про дотримання особою строків звернення до суду.

ПАТ «ФПГ «Атіка» подало касаційну скаргу на постанову апеляційного суду. 19 жовтня Верховний Суд відкрив провадження за нею.

Нагадаємо, Департамент містобудування і архітектури КМДА дозволив «ПАТ «ФПГ «Атіка» і ТОВ «Феліксія» будівництво бізнес-центру на перетині вулиць Верхній Вал, Кожум’яцької та Вознесенського узвозу у Києві з умовною висотою від 26,5 до 73,5 м при максимально дозволених 27 метрах у цьому районі. Будівництво заплановано на трьох ділянках загальною площею 0,52 га.

В лютому «Атіка» і «Феліксія» подали і відкликали кілька позовів до Окружного адмінсуду м. Києва, поки не потрапили на суддю Юлію Шрамко, яка ухвалила рішення на їхню користь.

Власником 76% акцій ПАТ «ФПГ «Атіка» є ПП «Українське науково-виробниче комерційне підприємство «Атіка», що належить колишньому заступнику керівника Державного управління справами Євгену Сарнацькому. Він отримав цю посаду у червні 2014 року, коли ДУСю очолив Сергій Березенко, що у подальшому у 2015-2019 рр був заступником голови фракції Блоку Петра Порошенка. Звільнений Саранцький був після президентських виборів – 11.06.2019. Перебуваючи на посаді Сарнацький заявив ЗМІ, що після призначення на держслужбу передав свою фірму в управління розпорядниці.

Засновником ТОВ «Феліксія» є кіпрська фірма «Сантаріо Холдінгз Лімітед». Відповідно до держреєстру юросіб, її бенефіціарним власником є Віталій Вайнштейн – це колишній помічник нардепа від БПП Олександра Грановського.

Зауважимо, що поруч із вказаними 0,52 га будується скандальний житловий комплекс  «Подол Град Вінтаж».