Держгеокадастр хоче за кілька днів отримати знімки третини України на 99 мільйонів
02.11.2020   //  

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) 8 жовтня оголосило відкриті торги щодо послуг із постачання цифрових ортофотопланів очікуваною вартістю 99,07 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року переможець повинен буде поставити знімки з літаків або супутників, а також створені з цих знімків цифрові ортофотоплани масштабу 1:10000 території України площею 170 тис кв. км. Закупівлю розділено на дев’ять лотів: Київ та Київська область, Черкаська, Кіровоградська, Чернівецька, Івано-Франківська, Вінницька, Хмельницька, Тернопільська і Закарпатська області. Знімки мають бути актуальні на 2019-2020 рік.

Аерофотознімки матимуть чотири канали RGBI і геометричну роздільну здатність 0,3 м. Їх зроблять скануючою аерофотокамерою з шириною смуги захвату 8 Кп і фокусною відстанню об’єктиву 70-350 мм або кадровою аерофотокамерою з розміром зображення не менше 80 Мп. Супутникові знімки матимуть чотири канали RGBI і геометричну роздільну здатність 0,5 м. Ортофотоплани будуть не стиснені, у форматі тайлованого GeoTIFF.

Тендерні пропозиції прийматимуть до 9 листопада, а орієнтовна дата аукціону, визначена системою, – 15 грудня. Тобто угоду укладуть наприкінці року, а на послуги залишиться кілька днів, за які неможливо відзняти таку велику територію. Разом із вимогою щодо актуальності знімків на 2019-2020 роки це може свідчити про купівлю готових знімків.

Анонімна фірма вимагає від замовника продовжити строк надання послуг на півроку. За її словами, неможливо виконати польоти від дати потенційного укладення угоди до кінця 2020 року. Також вона стверджує, що в сукупності вимоги замовника до супутникових знімків призводять до того, що подати пропозицію лише ті компанії, які отримали їх ще до оголошення цієї закупівлі. А отже, мовляв, актуальними куплені дані вже не будуть.

Нагадаємо, у листопаді 2019 року та в лютому 2020 року Держгеокадастр оголошував тендери на аерофотознімання більшості території України в такому масштабі на 276,59 млн грн. Тоді він прописував детальні вимоги до досвіду, літаків, камер, приймачів та спеціалістів учасників. Перші торги відмінили через нестачу учасників, оскільки на них прийшла лише компанія «Leica Geosystems AG» (Швейцарія), а другі – через скорочення видатків на земельну реформу в 2020 році для фінансування боротьби з коронавірусом.

На другі торги приходили «S.C. Primul Meridian S.R.L.» (Румунія) та ТОВ «Авіаційний розрахунковий центр» («АРЦ»). У 2014 році «АРЦ» відсудила у ДП «Укрдержліспроект» 560 тис грн. за оплату роботи з виготовлення ортофотопланів лісів Київської області, хоча держпідприємство тоді стверджувало, що компанія продала їм продукцію, виготовлену в рамках проекту профінансованого Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Столична «АРЦ» через ТОВ «Алгоритм Авіа» належить киянину Роману Челнокову. Він очолює Громадську спілку «Українське товариство виробників геопросторових даних» («Укргео»), засновниками якої є та ж «АРЦ», ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Престехсинтез» Анни Яковенко і ПрАТ «Авіакомпанія «Колумбус» тієї ж «АРЦ».

Челноков є почесним консулом Екваторіальної Гвінеї в Україні. «OCCRP» пов’язали його з росіянином Володимиром Кокорєвим, арештованим у 2015 році в Панамі за підозрою в розкраданні бюджету Екваторіальної Гвінеї. Челноков заперечив співпрацю з Кокорєвим.