Родина начальника внутрішньої безпеки СБУ отримала за чверть ціни квартиру від менеджера Хорошковського
31.10.2020   //  

Андрій Наумов (праворуч)

Мати начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумова після зміни влади в 2019 році стала власницею квартири в Києві, права на неї вона купила вчетверо дешевше ринкової ціни. Постійним відвідувачем житла є сам Наумов.

Про це йдеться в розслідуванні Валерії Єгошиної для програми «Схеми» (Радіо Свободи).

Андрій Наумов почав працювати в СБУ торік, коли приєднався до нової команди на чолі з давнім товаришем президента Іваном Бакановим. До приходу в СБУ він працював  в Держагентстві з управління Чорнобильською зоною відчуження, де спочатку опікувався питаннями будівництва промислових об’єктів, а потім став керувати ДП«Центр організаційного-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження». До Чорнобильської зони Наумов 12 років пропрацював у Генпрокуратурі, останні два роки до звільнення в 2017-му відповідав за матеріально-технічне забезпечення ГПУ.

Андрій Наумов, за даним  реєстрів, не має у власності ні житла, ні автівки. Натомість його родина має будинок у Дніпрі та квартиру в Києві. Окремо на матір високопосадовця записаний будинок у Київській області.

На матір високопосадовця СБУ записаний будинок у Київській області

 

А минулого року Ірина Наумова – матір СБУшника, придбала квартир площею більш ніж у 100 квадратних метрів у ЖК «Alter Ego». Цей комплекс на Печерську було здано в експлуатацію у 2018 році. Його побудувала на землях ГПУ компанія «ТММ», а в останні роки його допомагала зводити також фірма Geos.

В договорі про передачу Ірині Наумовій майнових прав на це житло влітку 2019 року вказано, що квартира обійшлася їй в 1,91 млн грн. що вчетверо дешевше схожих апартаментів.  Житло на службових авто з охоронцями постійно відвідує Наумов.

Майнові права на квартиру, придбані у забудовника «ТММ» на етапі інвестування, Ірині Наумовій продав Костянтин Ученик. Причому він і сам купував ці права задешево – за 1,19 млн грн. За підрахунками журналістів, Ученик продав квартиру дешевше власної купівлі на $3 тис.

Костянтин Ученик нині очолює ТОВ «Маяк-Вестдом», яка опосередковано пов’язана Валерієм Хорошковським. Фірма здає приміщення в оренду оборонному заводу «Маяк» приміщення, які розташовані на території самого заводу. Поліція та податкова підозрюють, що схема відчуження приміщень могла призвести до накопичення заводом боргів та мала на меті доведення його до неплатоспроможності.

В «Маяк-Вестдом» протягом 2014–2016 років працювала  Анна Ревенко – цивільна дружина наумова. Починаючи з 2011 року Анна Ревенко, відповідно до податкової звітності, заробила трохи більше від 400 тис грн. – разом зі стипендіями та соцвиплатами. Але в тому ж таки 2019-му вона змогла придбати п’ятирічний вантажний Volkswagen Crafter і позашляховик Toyota RAV4 2018 року випуску, їх сумарна вартість становить 1,2–1,34 млн грн. Також в Гребінках недалеко від Києва у неї 1,5 га на березі річки Протока, на ділянці зведено два будинки.

Серед робочого дня журналісти зафіксували під будинком в Гребінках службове авто з номерами прикриття, яке було помічне і під ЖК на Печерську, а також людину, що нагадувала статурою начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумова.

В червні президент Володимир Зеленський сказав «Українській правді», що пропонував Валерію Хорошковському посаду керівника митниці.