Фігуранти карної справи розіграли 98 мільйонів на лінію трамвая з Троєщини на Дарницю
30.10.2020   //  

КП «Київпастранс» 23 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «Енергоспецремонт» реконструкцію трамвайної лінії за 97,69 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч реконструюють трамвайну лінію від вулиці Милославської до Дарницького залізничного вокзалу. Зокрема перевлаштують трамвайні колії, контактну мережу разом з підвіскою, мережі водо-, тепло- і газопостачання, благоустроять і озеленять територію.

Аванс 50% оплатять до 30 жовтня, а решту 50% – протягом тижня після виконання робіт.

Підсумкові відомості ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Ціна угоди всього на 0,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 98,20 млн грн.

Засновником столичного «Енергоспецремонту» є Олександр Гузир із Кременчука Полтавської області, а директором – Оксана Мелещенко з Боярки Київської області.

Раніше, за даними системи «YouControl», ним володіли Олег і Павло Сухачови, до того – Кирило Гуцол, а до того – Валерія Ущаповська і ТОВ «Імпульс-Т» Григорія та Івана Плачкових. Іван Плачков очолював наглядову раду ПАТ «Київенерго» Ріната Ахметова.

Ущаповська – це дружина Костянтина Ущаповського, колишнього директора ДП «НЕК «Укренерго» та екс-працівника ДП «НАЕК «Енергоатом», відомого як радник Арсенія Яценюка та екс-міністра енергетики Ігоря Насалика. ЗМІ називали Ущаповського зятем екс-голови «Київенерго» Сергія Сердюка, а Костянтин Григоришин – людиною Ахметова.

Ще раніше частка «Імпульсу-Т» в «Енергоспецремонті» належала Сергію Маркушеву, колишньому голові правління ПрАТ «Будівельна компанія «Укренергобуд», яке пов’язували з Вячеславом Супруненком – колишнім депутатом Київради та колишнім зятем екс-мера Києва Леоніда Черновецького. І нарешті, перед тим єдиним засновником «Енергоспецремонту» був АБ «Енергобанк», який зараз ліквідується із 2015 року.

Єдиним конкурентом було ТОВ «КП Спецавтоматика» із нижчою на 8% ціною. Однак його відхилили за несплачене тендерне забезпечення та невідповідність кваліфікаційним критеріям. Столична фірма-суперник належить киянці Ользі Роговець, а її директором є Олександр Матюшин. Раніше власниками були Віталій Лошкарьов і Володимир Галаган.

За даними розслідування Марини Ансіфорової для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом», «КП Спецавтоматика» відремонтувала трамвайні колії від вулиці Гната Юри до ЗАТ «Кисневий завод» у Києві з порушенням державно-будівельних норм для економії матеріалів. При цьому ціни на шпали з комплектом кріплень за рік зросли майже вдвічі.

У грудні 2019 року поліція почала кримінальне провадження щодо розкрадання майна шляхом зловживання службовим становищем. У січні вона отримала доступ до паперів «Київпастрансу» щодо його взаємовідносин із фірмами «Енергоспецремонтом», «КП Спецавтоматика», ТОВ «Україна-Енергосервіс Лтд» і ТОВ «Форма». Йшлося зокрема й про реконструкцію трамвайної лінії від вулиці Гната Юри до ЗАТ «Кисневий завод», підряди «Київпастрансу» щодо якої отримували обидва учасники нинішнього тендеру.