Забанені АМКУ фірми-змовники назбирали «допорогів» на 3 мільйона
29.10.2020   //  

ТОВ «АПС-Кіровоград» та ТОВ «Пожежно-технічний захист» після внесення їх до «чорного списку» Антимонопольного комітету України отримали держзамовлень 2,75 млн грн. Угоди укладалися на допорогові суми, в тому числі, і з управлінням освіти Кропивницького, за змову на тендері якого фірми були оштрафовані.

Про це написав Павло Лісниченко для «Гречки».

Наприкінці лютого 2020 року Кіровоградське обласне територіальне відділення АМКУ встановив порушення антиконкурентного законодавства між «АПС-Кіровоград» і ТОВ «Пожежно-технічний захист» які у липні 2019 року взяли участь у тендері управління освіти на встановлення автоматичної протипожежної сигналізації у кількох навчально-виховних закладах Кропивницького. В результаті кожна з фірм отримала по 54 тис грн.. штрафу та заборону на три роки брати участь в тендерах.

Вже після рішення АМКУ – з березня по кінець жовтня, «АПС-Кіровоград» та «Пожежно-технічний захист» на двох підписали 144 контракти загальною вартістю 2,75 млн грн. При цьому учасники фактично не порушували чинне законодавство, адже договори з ними підписували на допорогові суми, тобто без проведення конкурентних відкритих торгів чи спрощених закупівель.

Свої останні підряди фірми отримали від управління освіти міської ради Кропивницького, за розіграш тендеру якого вони і булши покарані АМКУ. Списати подібні дії освітян на відсутність конкуренції важко, так як в за останній рік в Кіровоградській області з’явилось з півдесятка профільних підприємств, які надають «протипожежні» послуги та активно беруть участь у публічних закупівлях.

Власниками ТОВ «Пожежно-технічний захист», яке після рішення АМКУ отримало 47 бюджетних замовлень на 1,98 мільйонів гривень, є Віктор Білий та Ігор Парфьонов, екс-заступник начальника Управління з державного нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Управління ДСНС України у Кіровоградській тобласті. Свого часу Парфьонова активісти звинувачували  в масштабній корупційній схемі за участі вищого обласного керівницва «рятувальників».

Засновниками  «Пожежно-технічний захист», яке з березня підписав через ProZorro 97 контрактів на 767 тис грн. значаться Дмитро, Олександр і Лідія Адамовичі, а також Анна Новохатько і Юрій Дрозд. Останній є колишнім першим заступником начальника УМВС Кіровоградської області та, відповідно, колегою Ігоря Парфьонова (ДСНС координується Кабінетом Міністрів України через міністра внутрішніх справ – «Н.Г.). У 2015 році Дрозд безуспішно балотувався до Кіровоградської облради від «Блок Петра Порошенка», а наприкінці минулого року був призначений на посаду радника голови Кіровоградської ОДА тодішнім керівником адміністрації Андрієм Балонем.

Фірми пов’язує не лише спільне колишнє місце роботи окремих засновників, а й одне на двох приміщення по вулиці Бєляєва, 2. Крім того на фірмових бланках фірми свого часу вказували одні й ті ж контактні номери телефонів.