АМКУ поновив тендер на 212 мільйонів, який Укравтодор скасував після 30% знижки некартелівця
29.10.2020   //  

22 жовтня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Службу автомобільних доріг у Житомирській області скасувати рішення про відміну процедури закупівлі з капітального ремонту дороги М-21 Виступовичі- Житомир- Могилів- Подільський очікуваною вартістю 212,93 млн гривень. Про це стало відомо з рішення, опублікованого на сайті «Прозорро».

Згідно з позицією АМКУ, Замовник не довів та документально не підтвердив наявність підстав для відміни тендеру. Фактично орган оскарження погодився з доводами Скаржника – ПП «Автомагістраль», яке заявило, що Житомирська САД не мала права скасовувати тендер через «неможливість усунення виявлених порушень» в об’ємах аналогічних робіт та в кількості механізмів в ТД. Згідно з позицією «Автомагістралі», умови ТД не були оскаржені ніким із компаній-учасників, а жоден з органів, що контролює сферу публічних закупівель, не виявив у процедурі жодних невідповідностей. Також Замовник уже вносив зміни у тендерну документацію до кінцевої дати подання тендерних пропозицій – зміни стосувалися підтвердження наявності у учасників техніки та підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів. Тобто, на думку Учасника, Замовник свідомо вносив зміни у ТД.

Також, на думку Скаржника, нормами статті 16 Закону «Про публічні закупівлі» не встановлено вимог до Замовника щодо розрахунку об’ємів аналогічних робіт та кількості механізмів, а тому помилки щодо них в ТД не є порушенням Закону.

Нагадаємо, на тендер Житомирської САД подалося три компанії – ПП «Автомагістраль», та лідери Національної асоціації дорожників України ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада». В результаті аукціону пропозиція ПП «Автомагістраль» виявилася найвигіднішою – сума знижки становила 30%. Після оголошення результатів аукціону Замовник оголосив про відміну торгів.

Це не перше скасування тендерів Житомирської САД через помилки в ТД. Протягом 12-26 вересня Замовник скасував п’ять закупівель з по ремонту доріг Н-03 та М-06 сукупною очікуваною вартістю 1,32 млрд гривень. Причинами скасування були вказані помилки в об’ємах аналогічних робіт та в кількості механізмів, а також помилки в технічному завданні, в результаті яких очікувана вартість потребувала коригування.

ТОВ «СУНП «Автострада» та ПП «Автомагістраль» є найбільшими підрядниками Служби автомобільних доріг у Житомирській області – у 2020 році обидві компанії сукупно отримали половину підрядів цього Замовника сумою від 100 млн гривень.

Засновником і директором ПП «Автомагістраль» є Микола Скоростецький, який у 2005-2007 роках очолював Службу автомобільних доріг у Київській області.

Вінницьким підприємством ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» володіє Максим Шкіль – екс-помічник нардепа «Партії регіонів» Миколи Дем’янка.