Фірма, відхилена за неподання документів, через суд змусила замовника укласти з нею угоду – допоміг карантин
28.10.2020   //  

Господарський суд Черкаської області, пославшись на карантин, визнав укладеним договір з учасником, якого відхилили за неподання документів по ст. 17, повідомила «Ліга антитрасту» з посиланням на рішення суду.

ГУ Пенсійного фонду України в Черкаській області вирішило закупити послуги із заправки та відновлення картриджів до принтерів на 251 тис грн.

Найбільш економічно вигідною була пропозиція ТОВ «Майстер принт», з яким замовник планував укласти договір. Але перед цим «Майстер принт» повинен був надати документи-переможця – довідку з податкової та з МВС протягом 5 днів з дати повідомлення про намір (до 25.03.2020).

23.03.2020 товариство отримало довідку з податкової. Та в цей же день, тобто зі сплином трьох днів після публікації повідомлення про намір, замовило в електронному вигляді довідку з МВС.

Але довідку з МВС «Майстер принт» через карантинні обмеження зміг отримати лише 30.03.2020 (через 7 днів після замовлення) та в цей же день направив її замовнику.

І цілком очікувано 03.04.2020 замовник прийняв рішення про відхилення пропозиції товариства за пропущення строку для подання документів по ст. 17.

«Майстер принт» не погодився з цим та звернувся до Господарського суду Черкаської області, рішення якого можна розбирати на цитати.

Так, судом встановлено, що через 5 днів після відхилення пропозиції за ненадання документів по ст. 17, «Майстер принт» надіслав замовнику для підписання два примірники проекту договору, але той їх не підписав (дивно, чому б це?).

Також суд зазначив, що на день прийняття рішення про відхилення пропозиції довідки Міністерства внутрішніх справ України і ГУ ДПС у Черкаській області товариство подало замовнику, хоча і з порушенням строку. При цьому строк він порушив не зі своєї вини, адже із-за картину МВС видало позивачу довідку пізніше. А довідку з податкової без довідки з МВС подавати замовнику не було сенсу.

В підсумку суд вирішив, що причина пропущення позивачем строку подання обох довідок є одною – несвоєчасна видача сервісним центром МВС України довідки через дію введеного на всій території України карантину. Та прийшов до висновку, що така причина є поважною, а відмова відповідача від укладення запропонованого позивачем проекту договору – неправомірною.

Таким чином, суд став на сторону ТОВ «Майстер принт», задовільнив його вимоги, скасував рішення замовника та визнав укладеним договір. І на додачу в рішенні прописав положення самого договору.

“Сподіваємось, що ГУ Пенсійного фонду України в Черкаській області не опустить руки та оскаржить таке рішення до апеляційної інстанції. Адже без строків в закупівлях буде м’яко кажучи не просто…”, – відмітили у “Лізі антитрасту”.