АМКУ «вибив» з комунального спрута Кубракова-Крамаренка 120 тис гривень за антиконкурентні дії
28.10.2020   //  

Суд зобов’язав стягнути з ТОВ «Місто для людей Миколаїв» на користь Миколаївського обласного територіального відділення АМКУ 52,02 тис гривень пені за прострочення сплати штрафу. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Миколаївської області від 8 жовтня.

Такий розмір пені суд нарахував за 51 день прострочення виплати штрафу, який Миколаївське ОТВ Антимонопольного комітету наклало на компанію у квітні 2019 року – тоді АМКУ визнав дії «Місто для людей Миколаїв» з подання в неповному обсязі інформації порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, та наклав штраф у розмірі 68 тис гривень.

Після неуспішних оскажень цього рішення «Місто для людей Миколаїв» у суді та несплати штрафу, 19 червня Миколаївське тервідділення АМКУ подало позов до суду із вимогою зобов’язати компанію сплатити штраф та пеню, нараховану за час несплати самого штрафу. Під час розгляду доводів сторін, представник компанії надав суду копію платіжного доручення від 26.03.2020, яка свідчила про сплату основної суми штрафу – у зв’язку з цим суд закрив провадження у справі в частині стягнення з відповідача штрафу, та по-новому вирахував розмір пені, яку «Місто для людей Миколаїв» мало заплатити АМКУ.

Таким чином АМКУ отримав від компанії сукупно 120,02 тис грн штрафу і пені за порушення Закону «Про захист економічної конкуренції».

Нагадаємо, у 2019 році Миколаївське ОТВ АМКУ визначило, що становище «Місто для людей Миколаїв» на ринку надання послуг з управління багатоквартирними будинками у Миколаєві має ознаки монопольного, і в рамках розслідування зобов’язало компанію надати перелік документів, зокрема – розрахунки калькуляції ціни на послуги з управління багатоквартирним будинком і розшифровку кожної статті витрат на усі послуги, які надавало користувачам «Місто для людей Миколаїв». Компанія не надала документів, які б розшифровували і обгрунтовували ціну на власні послуги, в результаті чого АМКУ і оштрафувала обслуговуюче підприємство за надання неповної інформації.

Керівницею ТОВ «Місто для людей Миколаїв» є Наталія Тімофєєва, а співвласниками – ТОВ «Місто для людей» та ТОВ «Єврокомунсервіс».

ТОВ «Місто для людей Миколаїв» є компанією з групи  «Місто для людей», яка по всій Україні надає послуги з комплексного обслуговування багатокварних будинків. Основну компанію – «Місто для людей» у 2016 році заснували колишній заступник голови КМДА Леоніда Черновецького Руслан Крамаренко, чинний голова Укравтодору Олександр Кубраков, Віктор Шкурат та Андрій Пазиніч. Нині ж засновником компанії є литовська «МДЛ Хаус Сервіс». До 2018 року засновниками ТОВ «Єврокомунсервіс» були Олександр Кубраков та ТОВ «Місто для людей», пізніше Кубраков змінився Русланом Ничіком – чинним керівником Служби автомобільних доріг у Київській області. Нині ж кінцевим бенефіціарним власником компанії є Руслан Крамаренко.