Укравтодор розіграв 10 мільярдів на дорогу зі шлаку ще до випробування шлаку на експериментальній ділянці
27.10.2020   //  

Укравтодор хоче закатати неперевірені доменні шлаки в автодорогу Н – 31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка на ділянці від села Лобойківка до межі Дніпропетровської області, пише видання «Hubs».

Аукціон на цей ремонт вартістю 10,62 млрд грн виграло ТОВ «Автомагістраль-Південь».

В тендерній документації вказано, що 846,3 тис. квадратних метрів автодороги Київ-Дніпро побудують саме з застосуванням доменних шлаків.

У таблиці «Перелік та обсяги робіт, що підлягають виконанню» близько 10 позицій передбачають використання доменного шлаку в дорожньому одязі.

Разом з тим, напередодні тендеру заступник міністра фінансів Олександр Кава в інтерв’ю виданню Mintrans заявив, що ефективність і якість використання шлаків для будівництва доріг фактично не було досліджено. Таку спробу зроблять тільки наступного року.

«Біля Кривого Рогу наступного року буде експериментальна ділянка, де використовуватимуться шлаки. Далі дивитимемося за ефективністю та якістю. Питання відвалів хронічне, особливо для Донбасу. Якщо дороги допоможуть хоча б частково розв’язати його – це буде хороша історія», – заявив заступник міністра фінансів.

Більше того, на момент оприлюднення першого повідомлення про проведення даного тендеру на проектування і будівництво згаданої ділянки Н-31 (а саме 18 червня 2020 р.), в Україні взагалі не було окремого Державного стандарту, який би дозволяв використовувати шлаки для будівництва доріг.

Про розробку такого ДСТУ було повідомлено лише 14 вересня 2020 року. Цей ДСТУ (9043:2020 «Матеріали щебеневі зі шлаків металургійних для дорожнього будівництва. Технічні умови») згідно наказу ДП «УкрНДНЦ» набуває чинності з 1 листопада 2020 року. Держстандарт розробляло ДП «ДерждорНДІ».

Крім того, попри відсутність чинного ДСТУ і належних випробувань, Укравтодор ще у червні 2020 року звітував про використання 30 тис. кубометрів металургійних шлаків на дорогах так званого «Великого будівництва».

Нагадаємо, 4 грудня 2019 року Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження, яким через рекомендацію до застосування нецінового критерію в держзакупівлях фактично санкціонував використання металургійних шлаків для будівництва доріг.