Суд змусив НАБУ завести справу про купівлю готелю «Дніпро» за кредити банків з рефінансом НБУ
27.10.2020   //  

Вищий антикорупційний суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про ймовірне зловживання владою та службовим становищем головою Фонду державного майна Дмитром Сенниченком під час продажу державного ПрАТ «Готель «Дніпро».

Таку ухвалу ВАКС виніс 7 вересня у відповідь на скаргу адвокати Ольги Колесник.

В скарзі було сказано, що в кінці серпня клієнт адвоката Колесник направив до НАБУ заяву про можливе вчинення злочину під час продажу 100% акцій столичного готелю «Дніпро». Заяви також були надіслані до офісу Генпрокурора та Держбюро розслідувань. В них було вказано, що 15 липня ФДМУ провів аукціон з продажу готелю, за його результатами договір куплі-проддажу було укладено з ТОВ «Смартленд», що запропонувало 1,10 млрд грн. Заявник вказав, що при цьому в довідках фірми та в ЗМІ були названі різні бенефіціари, а також було порушено положення законодавства про приватизацію в частині залучення кредитних коштів.

Суд встановив, що за Кримінальним процесуальним кодексом слідчий або прокурор повинні протягом доби після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення внести відомості до ЄРДР. При цьому від слідчого або прокурора не вимагається оцінка обґрунтованості заяви, а тільки фіксація наданих фактів.

ВАКС вирішив, що заява містить об’єктивні дані про вчинення правопорушення та зобов’язала НАБУ внести дані до ЄРДР.

Відмітимо, що 14 серпня ФДМУ та «Смартленд» уклали угоду про купівлю готелю «Дніпро», через місяць Фонд оголосив, що фірма повністю сплатила кошти за об’єкт.

Перед сплатою коштів –  26 серпня «Смартленд» уклав кредитний договір з АТ «Банк Січ» на умовах відкриття кредитної лінії. За даними  Smida, 16 вересня 2020 року позачергові загальні збори акціонерів «Банк Січ» погодили виділення «Смартленд» кредитної лінії на суму 1,05 млрд грн. під 9% річних на 10 років. Заставою став депозит поручителя, назва якого не вказана.

В той же день, акціонери «Банк Січ» погодили залучення коштів Нацбанку за Генеральним кредитним договором на загальну суму 1,50 млрд грн.

«Дане рішення стосується як суми щодо окремої заявки, так і загальної суми правочинів, що можуть бути укладені з Національним банком України за операціями з рефінансування в межах відповідного Генерального кредитного договору та не погашені АТ «Банк Січ», – сказано в повідомленні банку.

За даним НБУ, в липні-вересні «Банк Січ» отримав рефінансування на 224 млн грн. Після цього 14 вересня була завершена оплата купівлі «Дніпра».

Раніше про плани надати кредит «Смартленду» оголосив «РВС Банк», який планував це питання розглянути на зборах акціонерів у вересні. Тоді ж було оголошено, що кредит буде видано під депозит ТОВ «Газ ком трейд», яке записано на мешканця Прилук Олександра Кривенка. Але  Smida не містить інформації про проведення цих зборів.

Закон «Про приватизацію державного і комунального майна» дозволяє придбати об’єкт за кредитні кошти. Але учасник торгів має повідомити про кредитора та документально підтвердити, що він бажає розглянути можливість кредитування в разі обрання цього учасника переможцем аукціону. В оприлюднених в «Прозорро. Продажі» документах «Смартленд» відсутня згадка про потенційних кредиторів . В фінзвіті підприємство лише вказало, що його активи за минулий рік склали 5,55 млн грн., весь дохі від реалізації продукції – 8,20 млн грн., а чистий прибуток – 667 тис грн. При цьому, тільки для участі в аукціоні потрібно було заплатити суму на рівні річного доходу компанії – 8,09 млн грн, що свідчило про необхідність залучення кредитних коштів.

Основними акціонерами АТ «Банк Січ» є Андрій Мельник, Олег Баланда та Валерій Раздорожний. Раніше НБУ повідомив, що  фактичним контролером «Банк Січ» є екс-керівник «Родовід-банку» Денис Горбуненко. Він також відомий як власник кіпрської  «Raga Establishment Limite», пов’язаної з Сергієм Льовочкіним. Нині в даних НБУ прізвище Горбуненка відсутнє.

«РВС Банк» належить Олександру Стецюку, колишньому помічнику нардепа попереднього скликання Руслану Демчаку. У самого екс-нардепа 1% фінустанови. Раніше Демчак фігурував у історії з захопленням готелю «Либідь» у Києві на користь групи «VS Energy» росіянина Олександра Бабакова. У серпні-вересні банк отримав рефінансування на 420,79 млн грн.

Засновниками ТОВ «Смартленд» вказані Максим Терещук та ТОВ «Айс Таун» Олексія Ігуніна. Після аукціону «справжнім» покупцем готелю назвав себе бізнесмен Олександр Коханівський, який заявив, що створить у готелі центр для кіберспорту. Він відмовився називати публічно хто ще крім нього взяв фінансову участь у придбанні готелю. Після цього видання «Kyivpost» повідомило з посилання на урядове джерело, що серед покупців «Дніпра» є букмекерська компанія «Parimatch».

Нагадаємо, за часів президентства Віктора Януковича «Ощадбанк» та «Укрексімбанк» викупили облігації єдиного покупця державного «Укртелеком» – київської фірми «ЕПІК» на майже 4 млрд грн. Нині кошти банки намагаються повернути через суд.

Юрій Школяренко, «Наші гроші»