НАЗК також виявило корупційні ризики у законопроекті про управління відходами
27.10.2020   //  

Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що  законопроєкт № 2207-1-д «Про управління відходами» групи народних депутатів з майже всіх фракцій парламенту містить корупціогенні фактори та потребує доопрацювання.

Законопроєктом запроваджується подвійне регулювання діяльності з управління небезпечними відходами, що замість спрощення процедури вступу на ринок навпаки створить додаткові перешкоди для бізнесу. Крім цього значно розширяться дискреційні повноваження дозвільного органу, а відтак зростуть корупційні ризики.

Не визначено переліку підстав для залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду, відмови у її видачі, зупинення, відновлення дії, анулювання, строків прийняття та набрання чинності рішеннями органів ліцензування, що повинні визначатись саме законом. Інакше, зрозуміло – знов широка площина для зловживань з боку чиновників.

Низка положень законопроекту містить суперечності з нормами інших законів – «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про металобрухт».

Негативну оцінку законопроекту також висловило Головне науково-експертне управління парламенту.

Нагадаємо, у серпні 2020 року експерти «Ліги антитрасту» вже аналізували законопроект № 2207-1-д, який може законсервувати корупційні схеми на ринку видалення відходів, якщо до другого читання в законопроект не будуть внесені критично необхідні зміни.