Артемівський спиртзавод придбала власниця сонячної електростанції з оточення замгубернатора Добкіна
25.10.2020   //  

ТОВ «Альтернатів Енерджі Сорсес Солар» («АЕС Солар») придбало на аукціоні Фонду держмайна Артемівське МПД за 50 млн грн, піднявши в ході торгів ціну на 70% від стартової ціни  29,6 млн грн.

ТОВ «АЕС Солар» створене з метою будівництва та подальшої експлуатації промислової наземної сонячної електростанції. Власницею фірми нині значиться Мілиця Волкова, відома як доцент кафедри менеджменту і публічного адміністрування Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова. Фірму оформили на неї у 2019 році, раніше її власником було ТДВ «Міжнародна страхова компанія» авторитетного бізнесмена Василя Хоми, також відомого як заступник голови Харківської ОДА Михайла Добкіна до і у період Майдану.

На аукціоні ТОВ «АЕС Солар» мало лише одного суперника – харківське ТОВ «Борки Солар», який запропонував за спиртзавод 30,3 млн грн. Основний вид діяльності цього підприємства також виробництво електроенергії, але серед інших видів діяльності є вирощування зернових та бобових культур, насіння олійних культур, овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів.

За умовами продажу, новий власник повинен зберегти виготовлення спирту етилового ректифікованого до 01.07.2021, зберегти не менше 70% штатних одиниці і протягом 2х місяців додатково працевлаштувати 54 особи та забезпечити безперешкодний доступ до протирадіаційних укриттів.

Конкурент покупця спиртзаводу на торгах – «Борки Солар», восени стала співвласником футбольного клубу з Харкова – «Металіст 1925», що виступає в  Першій лізі і головою спостережної ради якого є екс-перший заступник голови Футбольної федерації України Сергій Стороженко. Він також за часів президентства Віктора Ющенка був заступником голови Харківської ОДА.

Разом з «Борки Солар» співвласником «Металіст 1925» стало ТОВ «Солар солюшнс юкрейн» Віктора Петрова. Раніше ця фірма називалась – «Альтернатів Енерджі Сорсес Газ», відрізняючись лише останнім словом в назві від покупця Артемівського спиртзаводу, а в 2018 році обидві ці фірми були зареєстровані за однією адресою в Харкові.

«Металіст-1925» –  єдиний футбольний клуб, який відмітив сере своїх уподобань в Facebook директор «АЕС Солар» Богдан Новіков. Людина з таким ПІБ в 2000-х займалася в структурі футбольного клубу «Металіст» та грала за його дубль та «Металіст-2». ФК «Металіст»  втратив професійний статус та був визнаним банкрутом після того, як його біглий власник Сергій Курченко перестав фінансувати клуб.

Довідково. Артемівський спиртзавод, побудований в 1840 році, раніше виробляв та має всі необхідні технології для виробництва спирту-ректифікату високої якості класу «Екстра» та «Люкс». Продукція заводу використовувалась для виробництва високоякісної горілки. Крім спиртового виробництва, на заводі є унікальний цех по виробництву ферментних препаратів, що забезпечував власне виробництво, а також спиртові заводи України високоякісними ферментами для виробництва спирту.

З 01 липня 2020 року в Україні була скасована державна спиртова монополія. З цього дня окрему ліцензію на оптову торгівлю спиртом можуть отримати інші державні спиртзаводи. Згідно з чинним законодавством, єдиною можливістю стати учасником ринку спирту в Україні з 01 липня 2021 року є придбання об’єкта спиртової галузі.

Першим проданим на аукціоні заводом стало Немирівське МПД, яке викупило ТОВ «ЛВН Лімітед», компанія з орбіти Nemiroff, за 55 млн грн (на 5,5 млн грн вище стартової ціни).