«Первомайськвугілля» не змогло змінити електропостачальника попри завершені торги
24.10.2020   //  

ДП «Первомайськвугілля» (м. Гірське, Луганська обл.) Міненерговугілля 6 жовтня уклало угоду з ТОВ «Енергетична компанія «Укренерговугілля» щодо постачання електричної енергії на 34,15 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На жовтень-листопад замовили 11,38 гігават-годин електроенергії 2 класу напруги за початковою ціною 3,00 грн./кВт*год. з урахуванням розподілу. Аванс складає 100%.

Шахтоуправління провело закупівлю без аукціону, за переговорною процедурою через «розірвання договору про закупівлю з вини учасника». Електроенергію купують на строк, достатній для проведення нового тендера, в обсязі 20% вартості розірваного договору.

Йдеться про договір вартістю 170,73 млн грн., підписаний 1 вересня з ТОВ «Євро Трейд Енерджі» за результатами відкритих торгів.

Початкова ціна складала 2,71 грн./кВт*год. без урахування розподілу (із серпня 2020 року тариф на розподіл ДП «Регіональні електричні мережі» для 2 класу напруги – 298,48 грн/ мВт*год. без ПДВ, тому ціна з урахуванням розподілу могла складати 3,09 грн./кВт*год.). При цьому 75% вартості мало оплачуватися протягом місяця постачання, а 25% – до 15 числа наступного місяця.

ДАСУ постановила розірвати цей договір, оскільки в оголошенні не було інформації про мову пропозицій. Однак його розірвали через неможливість виконання зобов’язань. «Євро Трейд Енерджі» подала запит до Луганської філії ДП «Регіональні електричні мережі» про забезпечення зміни електропостачальника «Первомайськвугілля», але отримала відмову.

Відмову в зміні електропостачальника там обґрунтували наявністю вимоги від останнього електропостачальника про припинення електроживлення об’єктів «Первомайськвугілля».

За Правилами роздрібного ринку електроенергії, електропостачальник може вимагати припинити електроживлення за наявності боргу за спожиту електроенергію або у разі недопущення уповноважених представників електропостачальника до лічильників.

Цим останнім електропостачальником була згадана «ЕК «Укренерговугілля». У лютому «Первомайськвугілля» відписало їй на електроенергію 384,57 мл грн. Тоді переговорну процедуру пояснили «нагальною потребою у закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення тендеру». Однак ДАСУ стала вимагати обґрунтування. Замовник відповів, що відключення електроенергії та знеструмлення шахт приведе до техногенної катастрофи в регіоні. Державних аудиторів таке пояснення не влаштувало, тому вони опублікували висновок, що замовник застосував переговорну процедуру неправомірно.

Нинішню неконкурентну угоду з «ЕК «Укренерговугілля» уклали на час нового тендеру, оголошеного 5 жовтня з очікуваною вартістю 74,46 млн грн. Він передбачає постачання 24,82 гігават-годин електроенергії до кінця 2020 року за очікуваною початковою ціною 3,00 грн./кВт*год. з урахуванням розподілу. Аукціон заплановано на 14 грудня.

Нещодавно Богдан Красовський писав у матеріалі на ІА «Вчасно», що ціни по угодах ДП «Мирноградвугілля» з «ЕК «Укренерговугілля» були на 40% вищі, ніж у сусідніх шахт.

«ЕК «Укренерговугілля» зі статутним капіталом 1 тис грн. створена у вересні 2018 року в Мирнограді на Донеччині. Фірма належить киянці Олені Макалдіній, однак раніше її засновницями були директорка Марія Захарова з Павлограду на Дніпропетровщині та адвокатка Анна Чучковська з Києва. Остання володіє київським ТОВ «Агро Хім Макс».

Усього з кінця 2018 року переможець натендерив 1,88 млрд грн., переважно в шахтарів.

Анна Вячеславівна Чучковська може бути сестрою Вадима Вячеславовича Чучковського, заступника начальника служби Управління державної охорони України. Як повідомляли «Схеми» з посиланням на документи з Межигір’я, він був одним з охоронців Віктора Януковича, а потім став заступником начальника служби безпеки Петра Порошенка. При цьому Чучковський заявив, що підпис на документі у базі «Yanukovychleaks» не його.

Створена в лютому 2019 року київська «Євро Трейд Енерджі» належить директору Юрію Романишину з Долинського району Івано-Франківщини та Євгенії Корнберг із Полтави. Корнберг також володіє полтавським ТОВ «Ремтехналадка», яким керує полтавчанин Олександр Яровенко. У лютому 2020 року «Євро Трейд Енерджі» отримав два підряди КП «Комунальні системи» Енергодарської міської ради Запорізької області на 5,09 млн грн.

Довідково:

Формула розрахунку ціни фактично спожитої електроенергії від «ЕК «Енерговугілля»:

Цфакт=(((ВРДД+ВРДН/ВДР+ВБР-+ВБР+)/Wфакт)+Ппост+Тп+Впост+Тоср)*1,2, де

ВРДД – фактична вартість купівлі Постачальником обсягів електроенергії на РДД розрахункового місяця;

ВРДН/ВДР – фактична вартість купівлі Постачальником обсягів електроенергії на РДН та/або ВДР розрахункового місяця;

ВБР- – вартість небалансів у випадку від’ємної різниці між фактичним та замовленим обсягом у кожному розрахунковому місяці, за ціною що склалася на балансуючому ринку;

ВБР+ – вартість небалансів у випадку позитивної різниці між фактичним та замовленим обсягом на розрахунковий місяць, за ціною що склалася на балансуючому ринку;

Wфакт – фактичний обсяг споживання електроенергії, кВт*год.;

Ппост – складова прибутковості Постачальника;

Тп – тариф на передачу електроенергії оператора системи передачі, затверджений Регулятором;

Впост. – витрати постачальника (плата за послуги оператора ринку, адміністратора розрахунків, внесків на регулювання НКРЕКП , акцизний збір, диспетчеризацію, витрати на фінансову гарантію та інші витрати обов’язкові витрати постачальника згідно з нормативними документами).

Тоср – тариф на розподіл електричної енергії оператора системи розподілу до мереж якого приєднаний споживач, затверджений Регулятором.

Формула розрахунку ціни фактично спожитої електроенергії від «Євро Трейд Енерджі»:

Ц=(Црдн/вдр+Тпер.+Трдн/вдр+Тпост)*1,2.