Через проблеми з експертизою суд виправдав чиновника та директора фірми, звинувачуваного у розкраданні 5 млн на освітленні
24.10.2020   //  

Суд виправдав директора з будівництва ТОВ «Юнівер» Олександра Фоменка та начальника відділу капітального будівництва Селидівської міськради Донецької області Олександра Лапіна, яких звинувачували у заволодінні коштів та службовій недбалості під час виконання договору щодо ремонту вуличного освітлення м. Новогродівка за 5,19 млн грн. Про це свідчить вирок Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 12 жовтня.

6 вересня 2016 р. Управління міського господарства Новогродівської міської ради та «Юнівер» в особі директора з будівництва Фоменка уклали договір про «Капітальний ремонт вуличного освітлення м. Новогродівка «Підвищення комфортності життєвого середовища населення шляхом запровадження інноваційних, енергозберігаючих технологій мереж зовнішнього освітлення вулиць населеного пункту м. Новогродівка Донецької області» на загальну суму 5,19 млн грн.

«Юнівер» уклав договір субпідряду з ТОВ «Будівельно-монтажне управління». Начальник відділу капітального будівництва Селидівської міської ради Лапін виконував технічний нагляд.

Проектно-кошторисна документація передбачала використання освітлювальної залізобетонної опори СК 120-6. Ціна однієї такої опори – 7800 грн.

Як з’ясувала прокуратура, пізніше Фоменко узгодив з Управлінням міського господарства Новогродівської міськради заміну 324 залізобетонних опор СК 120-6 на СВ 95-2 опор повітряних ліній вуличного освітлення. Вартість однієї залізобетонної опори СВ-95 за документами складала 4500 грн.

В подальшому сторони (з боку замовника – Лапін, з боку виконавця – Фоменко) підписали акт приймання виконаних робіт, згідно з яким було встановлено 324 залізобетонні  одностоякові опори із повітряним вводом і двома траверсами (СВ-95) на суму 1,34 млн грн.

Згідно з висновками судової товарознавчої експертизи НДЕКЦ МВС України від 9 березня 2017 року, середня ринкова вартість однієї нової залізобетонної опори для ліній електропередачі типу СВ 95-2 станом на 27 жовтня 2016 року могла становити 1438 грн. Тобто фактична вартість будівельних матеріалів (опір типу СВ 95-2) складає 466 тис грн. Відповідно, на думку прокуратури,  Управління міського господарства Новогродівської міської ради зайве перерахувало за опори 992 тис грн.

Прокуратура звинувачувала директора фірми у заволодінні цих коштів та внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а чиновника – у службовій недбалості.

Обвинувачувані свою провину не визнали.

Суд встановив, що головна судова експертка сектору економічних, товарознавчих досліджень та оціночної діяльності відділу інженерних, економічних, товарознавчих видів досліджень та оціночної діяльності Донецького НДЕКЦ МВС України, встановлюючи зайво перераховану суму, використовувала електроні адреси та ціни пропозицій аналогічних товарів. Водночас, захист обвинувачуваних заявив, що при перевірці вказаних адрес в Інтернеті жодного відповідного оголошення знайдено не було.

Під час допиту експерта повідомила, що вона особисто не перевіряла інформацію про ціну товару аналогічного об`єкту. Нею була використана інформація у вигляді скріншотів сторінок з мережі інтернет, що залишилися після проведення іншим експертом експертизи в іншому кримінальному провадженні, але яке стосувалося цін періоду, що приблизно відповідав даті оцінки – 27 жовтня 2016 року. Також експерт вказала, що витрати з доставки цих опор, вантажні витрати, прибуток підприємства нею не бралися до уваги.

Суд вирішив, що такий експертний висновок є недостовірним та недопустимим, як доказ. Інших доказів виду та розміру шкоди обвинувачення не надало.

Натомість, представник потерпілого повідомив, що шкода Новогродівській міській раді спричинена не була, проект було реалізовано за найнижчою ціною, прийнято в експлуатацію, претензій до якості роботи не має, проведеною перевіркою КРУ порушень також не встановлено.

Тому суд визнав Фоменка та Лапіна невинуватими у пред`явленому обвинуваченні та виправдав їх за недоведеності.

Засновниками київського ТОВ «Юнівер» є луганчани Світлана Майорова та Юрій Сіденьков.