Корупційна вартість погодження даних на об’єкт в КМДА становить $15 за квадратний метр
22.10.2020   //  

Службова особа КМДА та її пособник у лютому цього року вимагали за видачу містобудівних умов та обмежень неправомірну вигоду у розмірі 15 доларів за один квадратний метр площі об’єкта будівництва. Наразі справу розслідує столичне СБУ. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

У грудні 2019 року ТОВ «Еф Ай Ем Офіс Центр-3» звернулося до Департаменту містобудування та архітектури КМДА із заявою про видачу містобудівних умов та обмежень (МУО) для проектування об’єкта на вул. Лінійній, 17 (літ. В і Д) у Солом’янському районі Києва.

2 січня фірма отримала відмову без роз’яснення причин. Одночасно з цим до представника фірми звернулася особа з пропозицією вирішити питання з отриманням МУО.

Як вказує слідство, ця особа зазначила, що вирішити вказане питання законним шляхом неможливо через налагоджені протягом останніх років і наразі функціонуючі корупційні механізми у сфері будівництва в Київському регіоні. Але через його давнього знайомого та партнера, який працює в КМДА, МУО можна отримати.

У лютому особа озвучила, що по об’єкту на вул. Лінійній, 17 вартість погодження МУО становить 15 доларів США за 1 квадратний метр. Виходячи із загальної площі об’єкта (8757 кв м) треба було передати $131,36 тис, і $60 тис – наперед. І за 2-3 тижні з моменту подачі відповідних документів все мало бути готово.

14 квітня 2020 року вдень представник «Еф Ай Ем Офіс Центр-3» на вул. Прорізній в салоні автомобіля передав вказаній особі $60 тис в якості неправомірної вигоди за вирішення питання щодо отримання погоджених МУО для проектування об’єкта на вул. Лінійній, 17 (літ. В і Д). Одразу після цього особа була затримана.

У той же день цій особі було пред’явлено підозру у пособництві службовій особі КМДА в отриманні неправомірної вигоди. З 16 квітня підозрюваний перебував під домашнім арештом. З того часу він неодноразово допитувався, однак від дачі будь-яких показів з приводу інкримінованого йому злочину він відмовляється.

Даних про чиновника КМДА, який мав сприяти у видачі МУО, в судовому реєстрі знайти не вдалося. Розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000002294 проводять слідчі Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області. 16 вересня суд продовжив строк досудового розслідування до 30 грудня.

Відзначимо, що 7 липня цього року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав «Еф Ай Ем Офіс Центр-3» МУО на реконструкцію складу під адміністративно-побутові будівлі на вул. Лінійна, 17 (літ. В і Д).

Власниками ТОВ «Еф Ай Ем Офіс Центр-3» є ТОВ Виробничо-комерційна фірма «Укрсельхозпром» Вадима Єрмолаєва і кіпрська компанія «Ерайзінг ООО Груп Лімітед» (Arising OOO Group Limited) Оксани Калетник, колишньої народної депутатки від Компартії (2012-2014), двоюрідної сестри екс-голови Державної митної служби (2010-2012), колишнього першого віце-спікера (2012-2014) Ігоря Калєтніка. Батько Оксани Калетник – Микола Калетник є братом нардепа VII скликання та екс-голови Вінницької облради і облдержадміністрації  Григорія Калетніка, батька Ігоря Калєтніка.

Восени 2014 року Служба безпеки України відкривала кримінальне провадження стосовно Оксани Калетник за сепаратизм. У тому ж році вона виїхала з України, однак згодом повернулась.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»