Заблоковано перехід активів «Луганського облавтодору» під створене кредиторами ТОВ «Луганьбудпостач»
20.10.2020   //  

1 жовтня Верховний суд України постановив відмінити зміни до плану санації дочірнього підприємства «Луганський облавтодор» «ДАК «Автомобільні дороги України» та передати справу про його банкрутство на новий розгляд до Господарського суду Луганської області.  Про це повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Процес банкрутства ДП «Луганський облавтодор» у господарському суді Луганської області ще у 2014 році ініціювало ПрАТ «Мостобуд» Володимира Продівуса.  Вимоги ПАТ до облавтодору склали 2,56 млн. гривень.

Загалом реєстр кредиторів «Луганського облавтодору», який 22 травня 2017 року затвердив господарський суд Луганської області, складає більше 46 млн гривень. Серед найбільших незабезпечених заставою позичальників – луганське ПрАТ «Інвестхолдінг» з вимогами на 10,45 млн гривень. Офіційно власником та керівником ПрАТ виступає звільнений в кінці 2017-го з полону бойовиків так званої «ЛНР» за обміном Віталій Швайко. У ЗМІ  компанію пов’язували з Іваном Абрамовив, бізнес-партнером авторитетного єнакіївського Юрія Іванющенка.

«Інвестхолдінг» з червня 2013 року в процесі ліквідації, спеціалізувалось на постачанні обладнання та сировини для підприємств важкого машинобудування, в тому числі для державного підприємства «Лутугинський науково-виробничий валковий комбінат». В 2015 році окупаційна адміністрація «ЛНР» «націоналізувала» комбінат, призначивши Віталія Швайка його керівником. А в 2016-му так звана «генпрокуратура ЛНР» порушила проти нього кримінальну справу за підозрою «в нанесенні шкоди на понад 31 млн рублів». 16 лютого 2016 року Віталій Швайко був затриманий співробітниками «МДБ ЛНР». Проте потрапив в списки на обмін.

Паралельно Швайко був фігурантом кримінального провадження в Україні, йому інкримінували «фінансування тероризму» – під його керівництвом «Лутугинський науково-виробничий валковий комбінат» з’явився в реєстрі «ЛНР» та укладав зовнішньоекономічні контракти з російськими підприємствами, частина доходів від яких осідала на рахунках «Інвестхолдінгу» в українських банках. В кримінальній справі також фігурував розташований на Луганщині ПАТ «Успенський кар’єр», яким керують брат та батько Віталія Швайки.

В скарзі до Верховного суду «ДАК «Автомобільні дороги України» зазначає, що обрання виконавця робіт «з розробки плану санації, оцінки майна та організатора аукціону» активів «Луганського облавтодору» здійснювалося через інтернет ресурс arbitr.in.ua, підконтрольного ФОП Сиволобову М.М., який є головою комітету кредиторів та представником основного кредитора ПАТ «Інвестхолдінг». Так, ДАК стверджує, що оцінка здійснювалась «на підставі недостовірних даних, у зв`язку з чим занижено розмір статутного капіталу суб`єкта господарювання, створення якого передбачено в ухвалі». Оцінка майна проводилась без врахування вартості права постійного користування земельною ділянкою, яке обліковується окремо від майна на балансі підприємства та оцінки корпоративних прав.

Відповідно до статуту «Автомобільні дороги України» є органом, уповноваженим управляти майном «Луганського облавтодору», наділеним повноваженнями «щодо погодження плану його санації», до якого ДАК  не залучали.

Як стверджується у скарзі, на базі майна «Луганського облавтодору» 6 червня 2019 року «ймовірно на підставі відповідного рішення комітету кредиторів» створено ТОВ «Луганьбудпостач». Керуючий санацією Мучінський І.Д. виставив на торги частку в статутному капіталі новоствореного ТОВ в розмірі 100% із початковою вартістю лоту 2,37 млн гривень. За оцінкою ДАК, ринкова вартість активів, які передано у новоутворене підприємство складає  не менше 9,49 млн гривень.

Верховний суд частково задовільнив скаргу «Автомобільні дороги України», вернувши справу про банкрутство на новий розгляд до суду першої інстанції.