Суд зобов’язав Держгеондара розширити «прокладці» газове родовище зі схеми Ставицького-Фукса
19.10.2020   //  

Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Державну службу геології та надр видати наказ про надання ТОВ «Юноліт Ойл» спецдозволу про розширення меж користування надрами на Фльорівсько-Ювілейній площі.

Таке рішення прийняв 12 жовтня.

З засідання суду відомо, що 20 вересня 2019 року «Юноліт Ойл» звернулося з заявою про розширення меж родовища в Полтавській області, на яке в фірми був спецдозвіл на дослідно-промислову розробку. Постанова уряду №615 про Порядок надання спецдозволів передбачає, що без аукціону межі родовища можуть бути розширені до 50%. Для цього потрібно було погодження профільного міністерства (на той момент об’єднаного Міністерства довкілля та захисту довкілля) та Полтавської облради. В той же день Держгеонадра направило їм документи на погодження.

Депутати заяву погодили, а міністерство заявило, що поданий пакет документів не відповідає Порядку надання спецдозволів, так як не співпадають координати родовища в різних документах. На підставі цього в грудні 2019 року Держгеонадра повернуло документи «Юноліт ойл».

Суд вирішив, що зауваження Міністерства могло бути підставою для відмови в наданні дозволу, а не для повернення заяви. Тобто, Держгеонадра повинно було відмовити в задоволенні або погодити. Саме цей момент вказало в позові «Юноліт ойл» і суддя Марина Бояринцева це підтримала.  Також вона вказала, що зазначена підстава «пакет документів не відповідає Порядку» не передбачена в згаданому Порядком про видачу спецдозволів. Що свідчить, що  лист міністерства  до Держгеонадр не містив конкретних зауважень по заявці «Юноліт Ойл». Крім того, міністерство пропустило встановлені строки для надання пропозицій.

Таким чином, на думку суду, «Юноліт Ойл» подав повний пакет документів, підстав не затверджувати який у Держгеонадра не було. Тому ОАСК визнав протиправним дії Служби з повернення заяви «Юноліт Ойл» та зобов’язав її видати фірмі спецдозвіл на користування надрами Фльорівсько-Ювілейної площі на підставі заяви щодо розширення меж раніше наданої у користування площі ділянки.

«Юноліт Ойл» є власником спецдозволу №4844 на користування Флорівсько-Ювілейною площею до 2037 року. Родовище має запаси природного газу та конденсату. Раніше це родовище належало компанії «Голден Дерік», що за часів президентства Віктора Януковича була близькою до екс-міністра Едуарда Ставицького та без конкурсів отримала три десятки родовищ в Полтавській області. Після зміни влади вона втратила ліцензії, але змогла більшу частину їх відсудити, що співпало зі зміною власників фірми. Після того «Голден Дерік» змінила назву «Іст Юроуп Петролеум», через кіпрську «Хартлог Лімітед» ЗМІ називали власником фірми бізнесмена Павла Фукса, сам він це заперечував.

«Юноліт Ойл» було створено в кінці 2018 році, її керівником тоді була Марія Мартиненко. Вона називала себе директором групи «Іст Юроуп Петролеум»,  тоді ж 19 спецдозволів «Іст Юроуп петролеум» були переоформлені  на інші юрособи. Одна з них  саме «Юноліт Ойл», директором якої з 2020 року вказаний Віталій Толок, а власником британська «Курзон коммодітіз трейдінг лімітед». Бенефіціаром записаний мешканець Оксфорда  Деррікотт Крістофер. Він також вказаний бенефіціаром ТОВ «Надрапростір», ТОВ «Надра сервіс інцест» та «Віленда Ресурс 2000». Дві останні отримали родовища без аукціонів в 2018 році, вони були записані на непублічних людей.