Поліція продовжила справу про розтрату «Ростдорстроєм» 43 млн у черкаському аеропорту
17.10.2020   //  

До 18 грудня Придніпровський районний суд м. Черкаси за клопотанням старшого слідчого СУ ГУ НП в Черкаській області Мельник В.П. подовжив строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом замаху на привласнення, розтрату або заволодіння майном при капітальному ремонті штучної злітно-посадкової смуги КП «Аеропорт Черкаси Черкаської обласної ради». Про це повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

24 листопада 2017 року Департамент містобудування, архітектури,  будівництва та ЖКГ Черкаської ОДА уклав договір з ТОВ «Рестал» на розроблення проектно-кошторисної документації для ремонту штучної злітно-посадкової смуги КП «Аеропорт Черкаси Черкаської обласної ради». Згодом проект «Рестал» направили на експертизу до ТОВ «Перша Будівельна Експертиза», який надав висновок, що  проектна документація виконана відповідно до вихідних даних на проектування з дотриманням вимог державних будівельних норм та стандартів.  ТОВ «Перша Будівельна Експертиза» підтвердило також кошторисну вартість проекту в 80,38 млн гривень станом на 22.12.2017.

16 травня 2018 року керівництво Черкаської ОДА на нараді вирішили «коригувати» вартість проекту та звернутись з відповідним завданням до ТОВ «Рестал». Проектант не змінюючи проектні рішення, обсяги робіт та матеріалів, змінив  кошторисну частину проекту шляхом «безпідставного збільшення цін» на роботи та матеріали, до 139,53 млн гривень.  Експерт-кошторисник ТОВ «Перша будівельна експертиза» затвердив вартість проекту у сумі 128,95 млн гривень. Основне збільшення вартості проекту здійснено за рахунок збільшення ціни георешітки марки «Hatelit». Її вартість в першій затвердженій документації станом на 22.12.2017 становила 28,6 грн./кв.м. (загальна ціна 3,16 млн грн.), а в другій станом на 31.05.2018 року вже 128,82 грн./кв.м. (загальна ціна 14,25 млн грн.). Тобто ціна георешітки виросла e 4,5 рази і на ній з’явилась додаткова маржа 11 млн грн.

В той же час в експертному висновку Черкаської торгово-промислової палати від 05.04.2018 року № 0-261, на яку посилались службові особи Черкаської ОДА, ціна на георешітку марки «Hatelit» та на будь-яку іншу георешітку відсутня.

14 червня 2018 року нову проектну документацію вартістю 128, 95 млн гривень, затвердив тодішній голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

А 12 липня 2018 року через систему «Прозорро» Черкаська ОДА провела тендер на ремонт смуги очікуваною вартістю 124,60 млн гривень. В конкурсі приймали участь ТОВ «Онур Конструкціон  Інтернешнл», ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Главшляхбуд» та ТОВ «Ростдорстрой». Останнє виграло закупівлю, запропонувавши незначну знижку до 124,10 млн гривень.

Тендерна ціна була на 43,72 млн гривень більше вартості  робіт, визначеній у першому кошторисі. В пропозиції конкурсних торгів ТОВ «Ростдорстрой» зазначило вартість георешітки «Hatelit» у 152,97 грн./кв.м. на загальну суму 16,92 млн гривень, а це вже на 13,76 млн грн гривень більше, ніж ціна георешітки в першій кошторисній документації.

У ході розслідування детективи НАБУ встановили, що службові особи ТОВ «Рестал» за попередньою змовою із службовими особами Черкаської ОДА, надали дозвіл ТОВ «Ростдорстрой» під час виконання робіт з капітального ремонту злітно-посадкової смуги здійснювати армування шарів асфальтобетонного покриття георешіткою інших типів і марки за визначеними характеристиками, які є дешевшими за георешітку марки «Hatelit», що попередньо визначена в проектно-кошторисній документації ТОВ «Рестал».

Протягом листопада 2018 року по вересень 2019 року ТОВ «Ростдорстрой» закуповував георешітки марки «Asphaltex Glass (100/100)», «Drog-Glass 100 /100», «Glasstech 100/100») в компаніях «ООО «Махина-ТСТ»», «BAUTEX Sp. z o.o.», «Konvers Sp. z o.o.» через посередників TOB «Ріджей Груп», TOB «СП З ЦІ Пегас СТ» (яка в свою чергу придбала решітку через ТОВ «Ріджей Груп»), завищуючи ціни через посередників на 13,17 млн гривень.

Відповідно до податкових накладних встановлено, що ТОВ «Ростдорстрой» при капітальному ремонті штучної злітно-посадкової смуги ймовірно залучав субпідрядників, ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості», ТОВ «Софор» та ТОВ «БК «Ескадор».

Отже правоохоронці вбачають ознаки «замаху на розтрату бюджетних коштів», виділених на капітальний ремонт злітно-посадкової смуги у сумі 43,72 млн гривень. (в тому числі 13,17 млн гривень на георешітці), вчинений службовими особами Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та ЖКГ Черкаської ОДА за пособництва службових осіб ТОВ «Ростдорстрой» та ТОВ «Рестал».

Як зазначається в ухвалі суду, детективами НАБУ під час досудового розслідування не встановлено в діях службових осіб Черкаської ОДА ознак кримінальних правопорушень, які підслідні НАБУ. Разом з тим в діях службових осіб підрядника TOB «Ростдорстрой», проектанта (авторський нагляд) – ТОВ «Рестал», технічного нагляду ПП «Віталіна-Райс» при здійсненні капітального ремонту штучної злітно-посадкової смуги» вони «можуть вбачатись».

15 вересня 2020 року ТОВ «Ростдорстрой» підписало з Черкаською ОДА додаткову угоду, за якою термін виконання ремонту злітно-посадкової смуги відтягнули до кінця 2021 року. Згідно попередніх вимог тендеру роботи мали завершити в кінці 2019-го.

ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова. З початку року виграло тендерів на 10,07 млрд гривень.

ТОВ «Рестал» зі статутним капіталом в 2000 гривень зареєстрував в Черкасах у лютому 2016 року місцевий мешканець Владислав Сергатий. Останні три роки ТОВ «Рестал» перемагає в усіх тендерах, де приймає участь (зазвичай замовниками виступають комунальні установи в Черкаській області). З початку року виграло два тендери на 2,72 млн гривень.

ПП «Віталіна-Райс» зі статутом в 100 гривень спеціалізується на будівництві будівель, основане у 2012 році в Черкасах, власником зазначена Оксана Галайко.