Комунальник Філатова розкрадав мільйони на каналізації, яку чистили комунальники, а гроші отримувала приватна фірма
16.10.2020   //  

Поліція підозрює директора комунального підприємства «Гідроспоруди» Дніпровської міськради та директора ТОВ «Мегамаркет Сервіс» у привласненні 4,20 млн грн. на утриманні об’єктів зливної каналізації і дощоприймальних колодязів. Про це свідчить ухвала Красногвардійського райсуду Дніпра від 30 вересня.

Слідчі встановили, що у квітні 2020 р. директор КП «Гідроспоруди» запропонував керівнику «Мегамаркет Сервіс» привласнити кошти Дніпровської міськради. Для цього сторони домовились укласти угоду про утримання об’єктів зливної каналізації і дощоприймальних колодязів.

В подальшому директору приватної фірми не треба було  виконувати  умови договору, відповідно не очищувати каналізаційні колектори та не утримувати об`єкти зливної каналізації і дощоприймальних колодязів у місті Дніпро. Передбачалося, що ці роботи виконає КП «Гідроспоруди».

27 квітня «Гідроспоруди» за переговорною процедурою (двічі була відмінена процедура відкритих торгів через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій) замовило «Мегамаркет Сервіс» послуги з утримання об’єктів зливної каналізації і дощоприймальних колодязів за 7,55 млн грн.

У липні-серпні комунальне підприємство перерахувало приватній фірмі 4,20 млн. грн. за послуги з чищення каналізаційних колекторів, які «Мегамаркет Сервіс» не надало. Після чого співучасники злочину отримали можливість розпоряджатися цими коштами на власний розсуд.

30 вересня суд надав поліції дозвіл на затримання підозрюваного директора ТОВ «Мегамаркет Сервіс» для його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

КП «Гідроспоруди» Дніпровської міськради з 2015 року очолює Валентин Лазарєв.

Дніпровське ТОВ «Мегамаркет Сервіс» з 2018 року очолює Олег Кірпіченков, фірма належить мешканцю Кременчука Вадиму Клюєнкову.

Згідно з «Прозорро», «Мегамаркет Сервіс» у 2020 році отримало три замовлення на 28,09 млн грн, усі від «Гідроспоруди». Перед 27 квітня, 10 квітня комунальники замовили фірмі послуги з утримання об’єктів зливної каналізації і дощоприймальних колодязів на 3,58 млн грн., а 13 липня – такі ж послуги за 16,97 млн грн. В обох випадках єдиним конкурентом переможця було запорізьке ТОВ «Будмонтажснаб» Андрія Режка, чиї пропозиції були вищими. Фірми не торгувалися під час аукціонів.

Як повідомлялося, поліція підозрювала службових осіб КП «Гідроспоруди» та ТОВ «Центр реконструкції та дизайну» у привласненні бюджетних коштів.

У 2018 р. Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради замовив КП «Гідроспоруди» послуги з утримання об’єктів зливної каналізації і дощоприймальних колодязів» за 72,85 млн грн. Комунальники у якості субпідрядника залучали «Центр реконструкції та дизайну»

Слідство встановило, що фактично всі роботи виконувало КП «Гідроспоруди», використовуючи свою техніку. В той же час «Гідроспоруди» сплачувало кошти фірмі «Центр реконструкції та дизайну», яке в свою чергу виводило їх з підприємства через заробітну плату працівників.