Забудовник заблокував ліквідацію Національної академії прокуратури, вимагаючи 38 мільйонів
15.10.2020   //  

Господарський суд м. Києва заборонив Комісії з ліквідації Національної академії прокуратури України (НАПУ) вчиняти дії по поданню державному реєстраторові документів, передбачених законом для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи. Про це свідчить ухвала від 8 жовтня.

Таку заборону суд встановив у якості забезпечення позову ТОВ «Боричів Тік» до НАПУ, у якому фірма вимагає включити до ліквідаційного балансу академії її вимоги в розмірі 38,02 млн грн.

В НАПУ пояснили, що відхилили вимоги фірми, оскільки щодо неправомірних дій службових осіб НАПУ та інших проводиться розслідування у кримінальному провадженні ДБР за фактом незаконної зміни цільового призначення ділянки НАПУ площею 1,72 га під забудову житлом.

Зокрема, у 2018 року НАПУ уклало  договір про дольову участь у будівництві із ТОВ «Боричів Тік», за яким академія взамін на фактичну передачу вказаної ділянки для будівництва отримала від фірми у власність майнові права (нічим, окрім акта прийому-передачі, не зафіксовані та не зареєстровані) на 11 квартир в будинку на вул. Бориспільська, 18, де земельна ділянка, належна державній установі «28 УНР» Міноборони, арештована у зв’язку з проведенням Генпрокуратурою розслідування.

НАПУ подало до Госпсуду зустрічний позов до ТОВ «Боричів Тік», у якому просить визнати договір про дольову участь у будівництві від 20.09.2018 удаваним і недійсним.

Розгляд справи призначено на 27 жовтня.

Нагадаємо, наказом Генпрокурора Руслана Рябошапки від 5 березня 2020 року НАПУ припинено шляхом ліквідації. На базі академії створюється Тренінговий центр прокурорів України.

ТОВ «Боричів Тік» було створене у 2016 році компанією «Міжрегіональний центр технічної інвентаризації» Дмитра Овсія, що відомий як юрист девелопера Андрія Вавриша. Ще одним засновником фірми «Боричів Тік» був венчурний фонд «Еверест», керівником якого з 2016 по 2019 рр був Вадим Струневич, який став нардепом від «Слуги народу», а після нього – Дмитро Овсій.

У грудні 2018 року засновником ТОВ «Боричів Тік» стало ТОВ «Сучасний квартал», до якого у липні приєднався АТ «ЗНВКІФ «Навіс». Засновниками ТОВ «Сучасний квартал» є Денис Морозов, Сергій Лихицький, Роман Шарго, Анастасія Шимчук і Дмитро Махно. Денис Морозов станом на 2018 рік був керівником департаменту продажів девелоперської компанії KAN Development. ТОВ «Сучасний квартал» зареєстрований за однією адресою (Київ, вул. Болсуновська, 13-15) із ТОВ «Канбуд» Ігоря Ніконова.

Зауважимо, що ділянка 1,72 га Нацакадемії прокуратури входить до проекту ЖК UNIT.Home. Цей житловий комплекс охоплює також сусідні ділянки, а саме понад 22 га, які перебувають в оренді ТОВ «Юніт Холдінгс» Василя Хмельницького і ТОВ «Юніт Житлоінвест», власником якого є ЗНВКІФ «Навіс». На цій території знаходиться корпоративне містечко UNIT.Сity.