«Енергоатом» після купівлі спецоливи у виробника знову віддав 2 мільйона євро посереднику
13.10.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 7 жовтня за результатами тендеру замовило у «Svertas Group» (Литва) оливу для Хмельницької АЕС на 1,85 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 30 листопада на ХАЕС на умовах DAP поставлять 137 т вогнестійкої турбінної оливи Reolube 46RS виробництва компанії «Lanxess Solution UK Ltd» (Британія) по 13,53 євро за кілограм.

Саме оливу Reolube 46RS закуповують вперше. Однак у вересні 2019 року «Енергоатом» замовляв у «дочки» виробника «Lanxess Sales Netherlands B.V.» (Нідерланди) подібну оливу Reolube OMTI  по 12,70 євро за кілограм. Причому за переговорною процедурою через відсутність конкуренції. А раніше, в лютому 2019 року олива Reolube OMTI від фірми «Svertas Group» коштувала 12,67 євро за кілограм. Тобто торік із ланцюжка постачання прибрали посередника, проте ціна не змінилась.

Ціна нинішнього договору всього на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 71,94 млн грн.

До аукціону не допустили ТОВ «Українсько-британське спільне підприємство Азмол-Брітіш Петрокемікалс» зі своєю оливою Azmol Fireproof TXP HFD-R 46. Воно не сплатило забезпечення тендерної пропозиції та не надало низку документів. Зокрема не мало погодження від виробника парової турбіни К-1000-60/3000 про можливість застосування пропонованої оливи, тобто від ПАО «Силовые машины» (Росія). Ще воно не подало документи виробника оливи про її відповідність вимогам тендеру та про наявність або відсутність поліпшуючих присадок, паспорт безпеки оливи, сертифікат виробника сировини про вміст сумарної масової частки ізомерів 3.4-, 3.5-ксиленолу не менше 58%, сертифікат екологічного менеджменту ISO 14001 та підтвердження від виробника оливи про її відповідність стандартам ISO 8086 та ISO 10050 результатами випробувань зразків.

Єдиним допущеним конкурентом із такою ж оливою Reolube 46RS не вперше була логістична фірма «TCA International Logistics Network GmbH» (Німеччина). Її директором є Володимир Шпринц. Раніше фірму представляли за довіреностями Едвард Шпрінц і Вадим Розенштейн.

Директором литовської «Svertas Group» є Олексій Ветлугін, а контактною особою у «Прозорро» – Наталія Синявська. Фірм має статутний капітал 2 896 євро, 69 співробітників і оборот 5,00-10,00 млн євро у 2019 році. У 2018 році вона подала на тендер «Енергоатома» у якості підтвердження повноважень директора протокол загальних зборів акціонерів за 2013 р., відповідно до якого акціонерами були Олексій Ветлугін, Максим Коротаєв, Ігор Пресняков та Денис Лук’янов.

За даними ЦВК Литви, у 2015 році Ігор Пресняков пройшов у муніципальну раду Висагінаса, а його дружина Олена Преснякова працювала у «Nukem Technologies GmbH» (Німеччина). Це одне з дочірніх підприємств «Атомстройекспорту» російського держконцерну «Росатом». У свою чергу «Nukem Technologies GmbH» має підрозділ «Nukem Technologies Engineering Services GmbH».

Нагадаємо, у 2018 році «Nukem Technologies Engineering Services GmbH» і «Svertas Group» одна в одної виграли два підряди «Енергоатома» щодо обладнання для ХАЕС на 257,04 млн грн. Першій фірмі замовили установку фрагментації і сортування відходів її виробництва за 145,10 млн грн. А друга за 111,94 млн грн. повинна була поставити установку вилучення відходів виробництва ТОВ «Атомспецсервіс» (Росія) Олександра Міщенка, Володимира Гермашова і Володимира Гордієнка.