НАЗК відправило в поліцію протоколи про корупцію «діалізного» СБУшника, який став радником Єрмака
12.10.2020   //  

Нацагентство з питань запобігання корупції скерувало до Нацполіції матеріали для 14 адміністративних протоколів про вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, щодо Миколи Беззубенка, колишнього начальника першого управління економічної контррозвідки Служби безпеки України.

Про це повідомляє «Bihus.info» з посиланням на НАЗК.

За даними Агентства, Беззубенко «використовуючи службове становище, систематично вчиняв дії в умовах реального конфлікту інтересів, про що повідомляли журналісти команди «Bihus.Info».

Управління Миколи Беззубенка здійснює контроль над різними сферами економіки країни, серед котрих особливе місце займають охорона здоров’я та бюджет. Сам Беззубенко останні роки був відомий як збирач відкатів від постачальників саме медичного устаткування для голови економічної контррозвідки СБУ Сергія Семочка. Наприклад, власник компанії «Діавіта» Сергій Ледін розказував про візит до нього Беззубенка з підлеглим Романом Неговеловим, які вимагали відкат з постачання ліків.

Після перемоги Володимира Зеленського спочатку Беззубенко отримав підвищення всередині контррозвідки. Пізніше він був звільнений і за даними джерел «Наших грошей» став радником голови Офісу президента Андрія Єрмака.

В грудні 2019-го розслідування Лесі Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» встановило, що дружина Беззубенка – Юлія Беззубенко, є власницею є власницею низки юркомпаній, чиї адвокати обслуговують та захищають у судах великих гравців фармацевтичного та медичного ринку. Саме за правопорядком на цих ринках слідкує очолюване її чоловіком управління СБУ.

Юристи дружини СБУ-шника навіть захищали приватну фірму від розслідування СБУ. Йшлося про закупівлі інвалідних візків Фондом соцзахисту у компанії «Форвард-Орто» та можливе розкрадання 150 мільйонів бюджетних гривень. Справу вела поліція – однак докази збирало саме СБУ, Головне управління по боротьбі з корупцією. На основі зібраної ними інформації суд арештував рахунки ФОПів на суму близько 28 млн грн. Однак юристи Беззубенко ці арешти в судах познімали. Згодом провадження взагалі закрили, нібито за відсутністю складу злочину.

У 2017 році один із юристів Беззубенко отримав довіреність від компанії «Лінк-Медитал», фігуранта діалізних війн, до яких була причетна і контррозвідка СБУ.

Крім того, родина Миколи Беззубенка має коштовну нерухомість у столиці й за кордоном, а також елітний автопарк, неспівмірні з офіційними доходами.