Аби відбитись від штрафу АМКУ фірма доводило незаконність призначення Терентьєва, але програла і тепер заплатить вдвічі більше
07.10.2020   //  

ТОВ «Лігос УА» не вдалося в суді оскаржити рішення АМКУ про змову компанії на торгах з днопоглиблювальних робіт у порту Южний в жовтні 2015 року. Тепер фірма мусить заплатити штраф та пеню у 41,49 млн гривень. Про це повідомляє «Ліга антитрасту» з посиланням на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду  від 28 вересня.

За період судових оскаржень на основну суму штрафу 20,75 млн грн була нарахована пеня у такому самому розмірі. Відтак фірма тепер мусить заплатити 41,50 млн грн – вдвічі більше від того, що мала віддати відразу. Також ДП «Адміністрація морських портів України» тепер може звернутись до суду за стягненням з компанії спричиненої шкоди в подвійному розмірі – до 600 млн.грн.

У 2017 році АМКУ довів участь ТОВ «Лігос УА» і ТОВ «Укрзв’язокгідробуд» у змові на торгах по днопоглиблювальним роботам в порту «Южний».

Докази змови:

– схожі елементи в пропозиціях конкурсних торгів;

– отримання банківських гарантій в одній й тій самій банківській установі;

– пов’язаність компаній;

 – обмін інформацією;

– завищення орендних ставок за фрахт флоту;

– наявність між компаніями господарських відносин;

– спільне програмне забезпечення для збору та обробки даних промірів глибин та підрахунку обсягів наданих послуг, оформлення виконавчої документації.

– ідентичність у документах;

– завищення компаніями вартості предмету закупівлі.

ТОВ «Лігос УА» отримало штраф на 20,75 млн гривень, але не погодилось з цим рішенням. Але суди першої та апеляційної інстанцій підтримали позицію АМКУ, і до Верховного суду компанія с касацією не зверталась.

У вересні 2019 року так і не дочекавшись сплати штрафу, АМКУ звернувся з позовом до «Лігос УА», про стягнення штрафу та додатково ще й нарахованої пені 20,75 млн  гривень. Суди першої та апеляційної інстанцій знову підтримали позицію АМКУ.

Не погоджуючись із рішенням судів попередніх інстанцій, «Лігос УА» цього разу звернулося із касаційною скаргою до Верховного Суду. Однак скарга була повернута компанії тому, що були відсутні докази сплати судового збору. Суд надав можливість виправити ці недоліки, проте компанія цією можливістю не скористалася.

У 2019 році компанія подала зустрічний позов до АМКУ про визнання недійсним рішення № 528-р та постанови Верховної Ради від 19.05.2015 «Про призначення Терентьева Ю.О. на посаду Голови Антимонопольного комітету України». Однак, компанії така позовна заява була повернута з огляду на те, що пройшли процесуальні строки для такого звернення.

У процесі формування доказової бази значну частину доказових матеріалів було надано НАБУ в рамках міжвідомчої взаємодії.

ТОВ «Лігос УА» було зареєстровано у Маріуполі Донецької області в березні 2013 року. Зараз прописано в Одесі. До 2017 року очолював «Лігос УА» начальник ремонтно-будівельного управління одного з підприємств ПАТ «Азовмаш»  – Дмитро Вєвєнко. Зараз «Лігос УА» оформлено на мешканця Донецька Олексія Лагутіна, який виступає директором ТОВ, та одеситку Аллу Пономарчук.