Фірма, що продавала Укрзалізниці «золоті унітази», не заплатить штраф АМКУ, бо вчасно збанкрутіла
06.10.2020   //  

ТОВ «НВП «Ріст» пішло в процедуру банкрутства за два тижні до того, як Антимонопольний комітет звернувся до суду за стягненням штрафу. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

У грудні 2019 року АМКУ оштрафував фірму «Ріст» та ТОВ «Юнікон» на 55 млн грн за змову на чотирьох тендерах Укрзалізниці на поставку запчастин для вагонів на загальну суму 200 млн грн. «НВП «Ріст» відоме як постачальник коштовних вагонних туалетів по ціні 905 тис грн.

Однак Антимонопольний комітет лише 14 серпня 2020 року звернуся до Господарського суду Запорізької області за стягненням штрафу з «Росту».

«За дивним збігом обставин, за два тижні до цього, а саме 30 липня 2020 року, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення товариства. Підставою для припинення стала ухвала Господарського суду Запорізької області від 21 липня 2020, якою затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, а банкрута – ТОВ «НВП «Ріст» – ліквідовано», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство «Ріст» подало в жовтні 2019 року. Тобто через більш ніж два роки після проведення тендеру, та більш ніж через рік після початку АМКУ розслідування, при цьому на два місяці раніше прийняття Комітетом обвинувального рішення.

Основним боргом, що став підставою для початку процедури банкрутство, був сформований на підставі прийнятого 10 червня 2019 рішення Вільнянським районним судом Запорізької області на підставі поданої за тиждень до цього (3 червня 2019) позовної заяви про стягнення заборгованості за договором позики у розмірі 10 млн.грн. на користь Несвіт І.Д.

В рамках процедури банкрутства в подальшому в якості боржника також заявилась «Укрзалізниця», якій «Ріст» заборгував 25 млн. грн. Антимонопольний комітет у процедуру банкрутства в якості кредитору так і не увійшов.