На Антирейдерській колегії заговорили про можливі подвійні продажі квартир у ЖК в Ірпіні
05.10.2020   //  

У деяких приміщень в ЖК «Ваш добробут» у м. Ірпінь по вул. Мечнікова 109-а виявилося кілька власників. Про це свідчать скарги в Антирейдерську колегію Міністерства юстиції, які опинилися в розпорядженні «Наших грошей».

Так, у червні 2020 р в колегію поскаржився один із інвесторів ЖК «Ваш добробут». Чоловік стверджував, що мав стати власником приміщення №152 площею 55,7 кв.м у м. Ірпінь по вул. Мечнікова, 109-а. Чоловік каже, що уклав кооперативну угоду з ОК «ЖБК «Ваш добробут» і заплатив кооперативу як замовнику будівництва 1,12 млн грн. Утім, нещодавно інвестор виявив, що у лютому 2020 р право власності на приміщення з таким же номером у тому ж будинку було оформлено за ТОВ «Мінтінай». Зробив це реєстратор Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області Олег Дащенко.

Під час розгляду скарги колегія встановила, що приміщення, на яке претендує скаржник, у липні 2020 було переписано з ТОВ «Мінтінай» на ТОВ «АБВ нерухомість». Зробив це уже інший реєстратор – Пірнівської сільської ради Вишгородського району Київської області  – Олексій Одрихівський.

Антирейдерська колегія на чолі з Дмитром Кирилюком скасувала реєстрації, за якими право на актив набуло ТОВ «АБВ нерухомість». Приводом стало те, що ЖК «Ваш добробут» не введений в експлуатацію. А значить, Одрихівський та Дащенко не могли по закону реєструвати в ньому право власності. Обом реєстраторам Мін’юст також анулював доступ до Державного реєстру речових прав.

У серпні 2020 р Антирейдерська колегія, на якій також головував Кирилюк, розглянула ще одну колективну скаргу 13 осіб із цього ж будинку. Скаржники в цій скарзі зазначають, що вони є асоційованими членами обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Ваш добробут». Відповідно до кооперативних угод про сплату пайового внеску і надання житла, за ними закріплено пай у пайовому фонді кооперативу «ЖБК «Ваш добробут» у вигляді конкретних квартир. Нещодавно скаржники дізналися, що чотири з цих квартир – №42, №52, №97, №88 у період з січня по травень 2020 р були перереєстровані на інших власників реєстратором, про якого йшлося вище – Олегом Дащенком. Скаржники просили Антирейдерську колегію скасувати рішення реєстратора Дащенка щодо всіх об’єктів нерухомого майна в м. Ірпінь по вул. Мечнікова 109-а. Утім, колегія скасувала реєстрацію права власності лише на чотири квартири, оскільки по решті, мовляв, не доведено, що права скаржників порушено.

Як стверджують інвестори ЖК «Ваш добробут», зараз за реєстрацію права власності на квартири забудовник вимагає від кожного інвестора «до 3,5 тисяч доларів», а тих, хто не заплатив, не пускають на територію житлового комплексу.

Забудовником і замовником будівництва ЖК «Ваш добробут» в Ірпені є обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Ваш добробут». В його засновниках значаться Василь Бокоч із с. Біла Церква Рахівського району Закарпатської області, Василь Штефко з адресою в гуртожитку №1 м. Ужгорода і Вадим Жилко із с. Софіївська Борщагівка під Києвом. Керує кооперативом Юрій Поринець. Із Поринцем пов’язані компанії, право власності яких на нерухомість у «Вашому добробуті» скасувала Антирейдерська колегія – засновником ТОВ «АБВ нерухомість» є компанія з американського штату Делавер ТОВ «Мінтінай», а бенефіціаром значиться саме Поринець.

Землею під ЖК «Ваш добробут» донедавна володів Йозеф Москович, утім, 22 вересня 2020 р. ділянку переоформили на ОК «ЖБК «Ваш добробут». Москович також значиться одним із бенефіціарів ОК «Ексон Прем’єр Шулявська», а керує цією структурою Юрій Поринець. Останній має намір збудувати житловий комплекс у сквері «Слава танкістам» поблизу метро «Шулявська».

Ще Москович значиться одним із бенефіціарів ОК «ЖБК» «Зелений замок», про який детально можна прочитати в матеріалі “Білозір зводить незаконну висотку на Подолі”. Дугим бенефіціаром «Зеленого замку» є Іван Влад, який, судячи з даних реєстрів, є сусідом засновника ОК «ЖБК «Ваш добробут» Василь Бокоча в селі Біла Церква на Закарпатті.

Продаж квартир у житлових комплексах на Подолі та на Шулявці здійснюється на ізраїльському сайті «Ukraine Israel Real Estate Marketing» (www.u-i.co.il/). Там же продавали квартири у ЖК «Standard One» вул. Васильківській, 100-а, який вводять в експлуатацію через суд. Забудовники цих ЖК пов’язані із компанією «Ексон Груп» (Делавер, США).