«Авіакомпанія «Віта» через ОАСК відновила вихідні дані на забудову, через яку Бабак звільнили з Мінрегіону
30.09.2020   //  

Суд визнав протиправним та скасував рішення головного інспектора будівельного нагляду Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві від 08.11.2019 про скасування містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для проектування житлового будинку на вул. Гоголівській, 32-В у Шевченківському районі столиці. Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 23 вересня.

У лютому 2013 року Департамент містобудування КМДА видав ПАТ «Авіакомпанія «Віта» містобудівні умови та обмеження для будівництва житлового будинку на вул. Гоголівській, 32-В.

У листопаді 2019 року за результатами перевірки інспектор їх скасував, оскільки наміри забудови не відповідають Генплану столиці: компанія хоче збудувати житло на території громадських будівель і споруд.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що дії головного інспектора вчинені за відсутності достатніх і необхідних правових підстав та без дотримання законодавчо визначеної процедури призначення позапланової перевірки та оформлення її результатів.

Так, суд послався на те, що під час проведення перевірки інспектор фізично не подивився на Генплан і не порівняв з ним вказані МУО, а зробив висновки на основі довідки та копії МУО, отриманих від КМДА.

Відзначимо, що в самих МУО є графа – функціональне призначення ділянки відповідно до Генплану, де стосовно ділянки на вул. Гоголоівській, 32-В вказано, що це територія громадських будівель і споруд. Як відомо, на цих територіях не можна будувати житло, адже вони передбачені для бібліотек, театрів і т.д.

Нагадаємо, у серпні ОАСК скасував наказ ДАБІ України від листопада 2019 року про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт на вул. Гоголівській, 32-В. Наразі триває апеляційний розгляд цієї справи.

ПАТ «Авіакомпанія «Віта» є орендарем ділянки площею 0,22 га на вул. Гоголівська, 32-В на основі рішення Київради 2004 року. Ділянка знаходиться в межах центрального історичного ареалу Києва та в межах пам’ятки історії місцевого значення «Гірка обсерваторна, Х-ХХ ст.».

Як відомо, 4 грудня 2019 року під час виступу у Верховній Раді перед голосуванням за її відставку тодішня міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак заявила, що з нею почали боротьбу у пресі через анулювання дозволів на будівельні роботи на деяких об’єктах у Києві. За словами Бабак, тиск на неї розпочався після скасування дозволів про будівництво на об’єктах на вул. Вільшанській, 2-Б та Гоголівській, 32-В у Києві.

Станом на другий квартал 2020 року, власниками ПАТ «Авіакомпанія «Віта» порівну є ТОВ «Мангус» і Олександр Байдацький з Вінницької області. Власником ТОВ «Мангус» є Олександр Карп’як з Макіївки, який також є керівником ТОВ «Дісбуд», кінцевим співвласником якого є засновник і керуючий партнер девелоперської компанії DIM Group Олександр Насіковський. Його брат Андрій Насіковський був одним із підозрюваних у справі про побиття Тетяни Чорновол.