Рувін і ремонт доріг. Переділ ринку відбувається просто зараз
29.09.2020   //  

На початку вересня на сумнозвісному Подільському мості, що має з’єднати Набережно-Рибальску з Русанівськими садами, трапився скандал. Там зрізали вкладений кілька місяців тому асфальт з терміном придатності 25 років і поклали новий.

Ні, по першому асфальту ще ніхто не їздив і не встиг його понищити. Це просто так з салютом і феєрверками антиєвропейський переворот на ринку влаштували лобісти фірми «Сучасна транспортна інфраструктура», пов’язаної з родиною могутнього Олександра Рувіна з КНДІСЕ.

Голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк, народний депутат Олександр Грановський, директор КНДІСЕ Олександр Рувін разом із сином в ресторані «Інк» в центрі Києва 16 травня 2016 року. Фото “Схеми”

Олександр Рувін з 2010 року очолює Київський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції. За часів Януковича, Порошенка і Зеленського є найвпливовішим гравцем у сфері державних експертиз, на підставі яких правоохоронці можуть або не можуть довести провину підозрюваних у різних корупційних схемах (наприклад див. «Директор Інституту судових експертиз Рувін спробував відкликати ключову експертизу у справі Насірова»).

Історія розвивалась наступним чином.

У 2000-х роках чиясь мудра голова вирішила наблизити Україну до Європи за допомогою базових норм у будівництві. Якщо люди хочуть їздити по дорогам з якістю як на німецьких автобанах, то давайте їх робити за тими ж технологіями, що і німці, а не  радянськими лекалами «послє танкав всьо равно латать».

Для цього у 2009 році у Державні норми будівництва України внесли низку змін. Серед усього іншого в ДБНі «Мости та труби» з’явився пункт 7.2.5. У ньому чорним по білому написали:

«Покриття проїзду на сталевій плиті не дозволяється виконувати із застосуванням звичайного асфальтобетону. Для покриття завтовшки від 4 см слід застосовувати водонепроникні конструкції з мастикасфальту, гуссасфальту, епоксиасфальту або інші з проектним строком служби 15 років і більше».

Мова йде про кардинальну зміну у гідроізоляції мостів – будівельникам заборонили вкладати звичайний асфальт на мостах, у яких основою є металева плита.

Проблема в тому, що звичайний асфальт пропускає воду крізь себе. На звичайній дорозі це невелика проблема, оскільки вода проходить крізь асфальт, просочується у гравійну основу і далі йде собі в грунт. Але на мосту коли вода просочується крізь асфальтну поверхність, то їй далі нікуди діватись – сталь далі не пропускає воду взагалі, у металі немає жодних мікропор. Тож в тілі асфальту над металевою поверхнею утворюються невеличкі «калюжі», по яким зверху їздять машини. В результаті постійно відбуваються гідроудари, які і руйнують той асфальт. У Європі вже понад 20 років прямо заборонено використовувати ущільнювальні (гігроскопічні) асфальтобетони на всіх штучних спорудах щоб, запобігти їх передчасному руйнуванню. А у нас мости руйнуються прямо під машинами.

Аби цього не було у сучасному світі вже давно вирішили на мостах класти не звичайний гігроскопічний асфальт, а спеціальні водонепроникні асфальти, які взагалі не пропускають крізь себе воду, тож і не дозволяють воді зруйнувати покриття мосту та його основи.

Це мікроруйнування відбувається вглибині покриття і непомітно людському оку. Ми просто через рік-другий бачимо велетенські вибоїни у асфальтному покритті моста, і починаємо звинувачувати рукодупих асфальтоукладників. Насправді в таких історіях винні ті, хто вирішив покласти звичайний асфальт на металевому мості. А асфальтоукладник всього лиш виконує накази проектантів та начальства.

Отже у випадку з Подільським мостом спочатку все йшло нормально. Згідно до робочих креслень там на початку літа 2020 року вклали гусасфальт і мали йти далі. Але не так сталося, як було передбачено проектом і ДБНом.

16 липня на мості висадились два десятки представників Науково-технічної комісії. Серед них була ціла купа інженерів та комунальників, які відповідають за технічну якість моста. Ці державні мужі заслухали директора ТОВ «Сучасна транспортна інфраструктура» Гончаренка, який виступав у якості субпідрядника ТОВ «Еко-буд-трейд», що є генпідрядником будівництва моста. Гончаренко на повному серйозі повідомив комісії про «негативний досвід останніх років по неналежному стану та експлуатаційним показникам конструкцій дорожнього одягу системи елімінатор-гусасфальт». Представник «Еко-буд-трейду» пообіцяв за власний кошт зрізати і викинути новенький гуссасфальт замість якого вкласти… В протоколі так і не знайшлось згадок що саме дозволили покласти замість гідроізоляції елімінатор та водонепроникного гуссасфальту.

 

Звертаємо вашу увагу. Навіть головний інженер проекту Дітковський підписав цей протокол з зауваженням: «З врахуванням п 7.2.5. ДБН В.2.3-22:2009». Тобто він фактично підкреслив – чи буде нове покриття відповідати нормі про використання гуссафальту, якщо його тільки що назвали поганим і наказали викинути?

А тепер увага. Через два тижні, 30 липня, замовник будівництва мосту – Комунальне підприємство «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» – замовив КНДІСЕ  експертне дослідження виконаних робіт з влаштування дорожнього покриття споруд мостового переходу за системою елімінатор–гуссасфальт. І ось тепер питання на мільйон: чи визнає КНДІСЕ систему елімінатор–гуссасфальт поганою, якщо ініціатор визнання гуссафальту поганим ТОВ «Сучасна транспортна інфраструктура» пов’язаний з директором КНДІСЕ?

Річ у тім, що офіційні засновники «Сучасної транспортної інфраструктури» – це найближче оточення Рувіна. Компанію записано на киян Олександра Приступова і Валерія Сировацького. У свою чергу Сировацький є партнером дружини Рувіна Галини по по ТОВ «Інтернешнл Кур’єр Сервіс» (ця фірма займається кур’єрськими доставками через аеропорт «Бориспіль» і фігурувала у кримінальному провадженні щодо фіктивних угод з контрагентами). А у судових матеріалах по справі щодо невдалого замаху на життя Рувіна у 2015 році (хтось підклав йому вибухівку у автомобіль) цей Сировацький згадується як близький знайомий Рувіна.

Ну і наостанок додамо, що вхід на Подільській міст – це лише частина експансії. Два місяці тому Київська облдержадміністрація віддала «Сучасній транспортній інфраструктурі» підряд на ремонт дороги вартістю 57 мільйонів гривень, викинувши трьох дешевших конкурентів. При цьому як мінімум одного з них викинули протизаконно: заявили, що подані трудові книжки працівників дорожньої фірми, у яких записано що ці люди працюють на цій фірмі, не підтверджують правовідносин фірми з цими робітниками!

Також дружина Галина Рувіна отримувала зарплату у ТОВ «АБЗ-1» – це асфальтобетонний завод, який за останні півтора року отримав підрядів на поставку асфальту різним столичним установам на 32 млн грн.

Ну і не дорогами єдиними. Оскільки КНДІСЕ існує у системі Міністерства юстиції, то не дивно, що прізвище Рувіна тут популярне. Наприклад, цієї зими новим начальником Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України був призначений Василь Коробко. Це бізнес-партнер сина Рувіна Сергія по ТОВ «Вірт Айс».

Можна не сумніватись, що далі буде.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»