Пов’язаний з Вілкулом ФОП оскаржує в суді рішення Кабміну про «антиросійське» мито на паливо
29.09.2020   //  

В Окружний суд подали позов проти мита на дизельне паливо, скраплений газ та вугілля, повідомила «Ліга антитрасту».

З позовом до Окружного адміністративного суду м. Києва звернувся ФОП Решотка С.П. (м. Кривий Ріг). ЗМІ пов’язували Сергія Решотку із політиком з «Опозиційного блоку», міським головою Кривого Рогу Юрієм Вілкулом.

Позивач просить суд визнати протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів від 17.08.2020 №719 «Про запровадження спеціального мита на окремі товари походженням з Російської Федерації, що ввозяться на митну територію України» з моменту її прийняття.

В якості підстав для скасування постанови позивач зазначає наступне:

  • неврахування розробником (Мінекономіки) зауважень Антимонопольного комітету у листі від 19.08.2020 №128-06/01-11445;
  • прийняття постанови без правового висновку Мін`юсту;
  • невідповідність постанови вимогам ст. 271 Митного кодексу, Генеральної угоди про тарифи та торгівлю 1994р., ч. 1 ст. 15 Закону «Про захист економічної конкуренції», ч. 3 ст. 18, ч. 2 ст. 25 та ч. 2 ст. 31 Господарського кодексу;
  • невідповідність застосованих постановою заходів критерію «адекватності»;
  • порушення процедури прийняття регуляторного акту.

Згідно із постановою №719 мито накладається за такими ставками:

  • для важких дистилятів (газойлів) — 4%;
  • для газів скраплених — 3%;
  • для всіх типів вугілля (крім антрациту та вугілля, що використовується у металургійній і коксохімічній промисловості) — 65%.

Постанова втрачає чинність 31 грудня 2020 року або після припинення застосування Російською Федерацією дискримінаційних та/або недружніх дій щодо України.

4 червня 2020 року Окружний адміністративний суд Києва вже визнав протиправною іншу постанову Кабміну №624 від 17 липня 2019 року «Питання запровадження спеціального мита на окремі товари походженням з Російської Федерації, що ввозяться на митну територію України» про введення спеціального мита на імпорт дизельного палива і скрапленого газу з Росії. 4 серпня суд відхилив апеляцію Кабміну і рішення про скасування мит вступило в силу.

Тоді позивачами виступали компанії ТОВ «Анвітрейд Плюс», ТОВ «Белойл Комодіті» і ТОВ «Мартін Трейд».