«Медзакупівлі» опустили ціну трастузумабу вдвічі – до 121 мільйона, при цьому падав навіть минулорічний фаворит «Pfizer»
18.09.2020   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 17 вересня провело аукціон на закупівлю препарату трастузумаб 150 мг очікуваною вартістю 263,63 млн грн. Три учасники знизили її удвічі. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Держпідприємство купує 71 913 флаконів/ампул/шприців препарату із міжнародною непатентованою назвою трастузумаб у дозуванні 150 мг для лікування раку молочної залози і шлунка. Очікувана ціна складала 263,63 млн грн., або 3 666 грн. за одиницю.

Фірму «Senso Dynamics Llc» (США) відхилили за низку недоліків в документах, у тому числі за документи іншої юридичної особи – «CSC Pharmaceuticals International»  (Індія).

До аукціону допустили три фірми:

  • «ScheringPlough Central East AG» (Швейцарія) з препаратом Онтрузант виробництва «Samsung Bioepis, Ltd» (Південна Корея);
  • «Pfizer Export B.V.» (Нідерланди) з препаратом Тразимера виробництва «Pfizer Inc» (США);
  • «M.Biotech Limited» (Велика Британія) з препаратом Огіврі виробництва «Biocon Biologics India Limited» (Індія)для «Mylan Pharmaceuticals Pvt Ltd» (Індія).

Це біосиміляри – лікарські препарати, біологічно подібні до оригінального трастузумабу, який під назвою Герцептин виробляє компанія «Hoffmann-La Roche Ltd» (Швейцарія).

Під час аукціону «Schering-Plough» і «Pfizer» одразу запропонували ціни вдвічі нижче, а «M.Biotech» – у півтора раза нижче очікуваної вартості. Потім «Schering-Plough» впала ще до 121,33 млн грн., так само впав і «Pfizer», але програв 456 грн. У хвості лишилась «M.Biotech», яка упала лише до 153,28 млн грн.

«Schering-Plough» виграла аукціон із ціною 1 687 грн за одиницю, що вдвічі дешевше за очікувану ціну. Система «Прозорро» визначила ціну як аномально низьку, тому фірма повинна її обґрунтувати. За законом «Про публічні закупівлі», обґрунтування може містити дані про технологію, державну допомогу або сприятливі умови на зразок знижки.

За даними колишнього керівника ДП «Медзакупівлі» Віктора Нестулі, очікувана вартість нинішнього тендеру формувалась на основі вивчення ринку та з урахуванням ціни торішньої закупівлі «Crown Agents in Ukraine». Тоді переможцем торгів був «Pfizer», який на свіжих торгах знизив свою пропозицію вдвічі від очікуваної ціни, тобто фактично від ціни його минулорічного підряду.

Швейцарська «ScheringPlough Central East AG» від 30 червня 2020 року називається «Organon Central East GmbH». Зміна назви відбулась у результаті злиттів і поглинань між «Merck & Co.», «Schering-Plough Corporatin» і «Organon Bioscience» (разом «MSD»). Саме через «Merck» корейський виробник «Samsung Bioepis» продає і поширює Онтрузант.

Нідерландська «Pfizer Export B.V.» – «дочка» американської корпорації «Pfizer Inc».

Британську «M.Biotech Limited» контролює Сарвеш Бхаргава (Sarvesh Bhargava) з Індії, який живе в Україні. Тут він володіє та керує ТОВ «Біотек Консалтинг». Уповноваженим представником компанії «M.Biotech Limited» є українська юристка Вікторія Туренко.

Довідково:

У 2019 році в «Прозорро» пройшло чотири закупівлі оригінального Герцептину від «Roche». КП «Рівненський обласний протипухлинний центр» замовило шість флаконів ліофілізату 150 мг для концентрату для розчину для інфузій по 14 400 грн. Військово-медичний клінічний центр Центрального регіону замовив сім флаконів розчину 600 мг/5 мл по 32 552 грн., а КП «Обласний аптечний склад» Харківської облради – один флакон розчину 600 мг/5 мл за 35 811 грн. та один флакон розчину 600 мг/5 мл за 32 000 грн.