«Вугільний» заступник Буславець завів на державні шахти сумнівних ФОПів та купив коштовну електроенергію
15.09.2020   //  

З липня 2019 року по липень 2020 року ДП «Мирноградвугілля» скоротило кількість конкурентних закупівель у два з половиною рази, а кількість допорогових закупівель виросла у понад три рази і на них витратили вдвічі більше коштів.

Про це йдеться в матеріалі Богдана Красовського на ІА «Вчасно».

ДП «Мирноградвугілля» — це державне підприємство, яке об’єднує три шахти:«Центральна», «5/6» та «Капітальна» та ще кілька допоміжних відокремлених підрозділів.

В липні 2019 року головою комісії з реорганізації «Мирноградвугілля» було призначено Олександра Зоріна. В квітні 2020 року він був представлений колективу Міненерго як радник в.о. міністра Ольги Буславець, а тепер отримав посаду заступника міністра енергетики.

Під керівництвом Зоріна кількість конкурентних закупівель скоротилася з 47 конкурентних тендерів роком раніше до 18. Кількість допорогових  контрактів  за цей рік зросла з 368 до 1158 угод.

За цей час під угоди з «Мирноградвугілля» зайшли підприємці та фірми, для яких вугільне підприємство стало єдиним бюджетним замовником. Наприклад, ФОП Євген Орлов після реєстрації в березні через два тижні почав отримувати замовлення і вже уклав з ДП угод на 15 млн грн. ФОп Оксана Куценко з листопада уклала угод на 12 млн грн., а створене нею ТОВ «Укругольтранс-Сфера» – на 10,5 млн грн. Контактний номер Куценко виявився однаковим із іншим постачальником «Мирноградвугілля» — ФОП Олексій Бакланов, який з вересня 2019 року отримав угод на 7 млн грн.

При цьому «Мирноградвугілля» купувало товари за значно вищими цінами, аніж інші державні шахти. Загалом за рік під керівництвом Зоріна ДП витратило понад 80 млн грн. на незрозумілі товари та послуги, а на підряди зайшли два десятки постачальників з ознаками фіктивності.

Крім того, восени 2019 року «Мирноградвугіллю» почало закуповувати електроенергію у ТОВ «Енергетична компанія «Укренерговугілля». В середньому, ціни по угодах з фірмою були на 40% вищі, ніж у сусідніх шахтах. За розрахунками журналіста, переплата по всьому контракту з «ЕК «Укренерговугілля» вже склала 40 млн грн., а до кінця року може зрости до 70 млн грн.

Зорін в липні був представлений керівницею міністерства Ольгою Буславець як її заступник по реформуванню вугільної галузі.