Три фірми не довели утиски на тендері щодо сховища ядерних відходів за 4 мільярди
11.09.2020   //  

Адмінколегія АМКУ 31 серпня і 2 вересня відмовила трьом скаржникам на тендері ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» щодо сховища радіоактивних відходів за 3,84 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Мова про сховище для проміжного зберігання високоактивних відходів, які повертаються з Росії після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Його хочуть збудувати на території існуючого комплексу виробництв «Вектор» у Чорнобильській зоні відчуження. Нинішній підряд включає виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, поставку і монтаж обладнання.

Проект (стадія «П) розробило у 2017 році ДП «Науково-технічний центр дезактивації та комплексного поводження з радіоактивними відходами, речовинами, джерелами іонізуючого випромінювання», а в 2018 році скоригувала Корпорація «Укртрансбуд». Із нею підписали п’ять угод щодо будівництва інженерно-транспортних мереж сховища на загальну суму 276,42 млн грн. Крім того, ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» отримало підряд щодо мереж на 92,14 млн грн., а ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго» – на 68,00 млн грн.

Тендерні пропозиції прийматимуть до 17 вересня, аукціон заплановано на 23 жовтня.

Уже три фірми встигли поскаржитись в АМКУ на умови тендерної документації. Однак скаржники не зазначали, в чому полягає дискримінація по відношенню до них. Тому двом із них адмінколегія відмовила в задоволення їхніх вимог. Це були АТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» («КІЕП») і ПрАТ «Укренергомонтаж». Розгляд скарги третьої фірми – ТОВ «Холтек Україна» – припинили через відсутність обґрунтування порушених прав.

Переважно скаржились на те, що замовник ігнорує вимоги, подані через «Прозорро» потенційними учасниками тендеру. Крім того, оскаржувались невідповідність, на думку скаржників, вимог технічного завдання умовам спеціального законодавства, а також умови проекту договору і документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв, а саме щодо наявності кваліфікованих працівників і досвіду виконання аналогічного договору.

Головою правління корпорації «Укртрансбуд» із міста Чорнобиль є Сергій Романенко, а засновниками – ТОВ «Будівельно-монтажне управління Укртрансбуд», ДочП «Зодчий», ДочП «Іванківська пересувна механізована колона №8» ТОВ «Аларіт Україна», ТОВ «Агрошляхбуд»,  ПрАТ «Іванківська пересувна механізована колона №2», ТОВ ВІВП «Технобудпроект» та ВАТ «Дорожньо-будівельне управління №39». Раніше корпорація була одним із засновників ТОВ «Будівельна Компанія «Адамант» зі складу корпорації «Укрбуд», діяльність якої контролював екснардеп із «Волі народу» Максим Микитась.

У жовтні 2019 року Микитася арештували за підозрою в організації корупційної схеми з квартирами для Нацгвардії. Він вийшов із СІЗО, бо за нього внесли 80 млн грн. застави.

Довідково:

Комплекс виробництв «Вектор» включає:

  • спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів, побудоване на кошти Єврокомісії;
  • централізоване сховище відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання, побудоване за рахунок міжнародної технічної допомоги Міністерства енергетики та зміни клімату Великобританії та Єврокомісії.

Відомо, що Україна має прийняти на зберігання оскловані високоактивні радіоактивні відходи, що повертаються з Росії після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС, відповідно до Угоди між Урядами України і Російської Федерації про науково-технічне співробітництво в галузі атомної енергетики від 14 січня 1993 року.