АМКУ дозволив купити готель «Дніпро» фірмі, якій фінансово допомагає оточення Львочкіна і Демчака
11.09.2020   //  

Антимонопольний комітет України України надав ТОВ «Смартленд» дозвіл на придбання акцій ПАТ «Готель «Дніпро».

Про це АМКУ повідомив 10 вересня.

Під час розгляду заяви «Смартленд» АМКУ встановив, що «фінансування концентрації відбуватиметься за рахунок кредитних коштів, наданих банківськими установами».

Також АМКУ назвав покупцем готелю ТОВ «Смартленд», кінцевими бенефіціарами якого є фізичні особи – М. Терещук та О. Ігунін. «Отже О. Кохановський, засновник професійної кіберспортивної команди Natus Vincere (Na`Vi), не є офіційно покупцем об’єкту, попри поширену в ЗМІ інформацію», – акцентували увагу в «Лізі антитрасту».

За повідомленням «Ліга.Net», ТОВ «Смартленд» планує взяти кредити в «РВС Банк» та в «Банк Січ». З системи розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку відомо, що правління «РВС Банк» планувало затвердити кредит «Смартленду» 10 вересня, а правління «Банк Січ» – 16 вересня. Тобто, вже після надання дозволу АМКУ.

Поручителем по кредиту «РВС Банк» виступив газовий трейдер «Газ ком трейд». Ця столична фірма записана на Олександра Кривенка з реєстрацією в Прилуках Чернігівської області. Директором «Газ ком трейд» вказана Ольга Кривенко. В на початку 2018 року першим директором фірми був Юрій Деревецький, який є засновниками низки фірм, що прописані в Києві по вул. Зоологічна, буд 4-А, офіс 139 – в місці масової реєстрації.

«РВС Банк» належить Олександру Стецюку, колишньому помічнику нардепа попереднього скликання Руслану Демчаку. У самого екс-нардепа 1% фінустанови. Раніше Демчак фігурував у історії з захопленням готелю «Либідь» у Києві на користь групи «VS Energy» росіянина Олександра Бабакова.

Основними акціонерами АТ «Банк Січ» є Андрій Мельник, Олег Баланда та Валерій Раздорожний. За даними Національного банку України, фактичним контролером «Банк Січ» є екс-керівник «Родовід-банку» Денис Горбуненко. Він також відомий як власник кіпрської  «Raga Establishment Limite», пов’язаної з Сергієм Льовочкіним.

За даними директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, згадане ТОВ «Газ ком трейд», що виступило поручителем покупця готеля «Дніпро», у січні-серпні 2020 року зайняло третє місце серед найбільших імпортерів природнього газу в Україну. За рік фірма показала десятикратний ріст поставок.

Нагадаємо, це була друга заява «Смартленд» до АМКУ. Першу комітет повернув заявнику 21 серпня через ненадання заявником всієї необхідної інформації.

«Смартленд» 15 липня 2020 року виграв відкритий аукціон на придбання 100% акцій державного підприємства «Готель «Дніпро» за ціною 1,1 мільярд гривень.

Після аукціону справжнім покупцем готелю назвав себе бізнесмен Олександр Коханівський, який заявив, що створить у готелі центр для кіберспорту. Він відмовився називати публічно хто ще крім нього взяв фінансову участь у придбанні готелю. Після цього видання «Kyivpost» повідомило з посилання на урядове джерело, що серед покупців «Дніпра» є букмекерська компанія «Parimatch». Коханівський цього не заперечив, але відмовився від коментарів.