COVID-19. Укравтодор роздав лідерам картелю на Луганщині 2,5 мільярди, приховавши ціни на всі будматеріали
10.09.2020   //  

В період з 28 серпня – 8 вересня Служба автомобільних доріг у Луганській області підписала 4 договори на поточний середній ремонт доріг сукупною вартістю 2,47 млрд гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Усі чотири договори Луганська САД підписала з трьома лідерами Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» та ТОВ «Ростдорстрой».

Два найбільші договори – на поточний середній ремонт дороги Н-26 Чугуїв-Мілове – виграли «Автомагістраль-Південь» та «Онур Конструкціон Інтернешнл». Ділянку км 230+000 – км 265+000 ремонтуватиме «Онур» за 959,99 млн гривень, а ділянку км 195+000 – км 230+000 – «Автомагістраль-Південь» за 733,99 млн гривень.

На фінансування цього будівництва з Фонду боротьби з COVID-19 виділено 200,00 млн грн.

На обох тендерах були присутні тільки три компанії-лідери картелю. Кінцева знижка по відношенню до очікуваної вартості закупівель становила 4,7% та 5,9% відповідно.

Тендер з поточного середнього ремонту дороги Н-21 Старобільськ-Луганськ-Хрустальний-Макіївка-Донецьк на ділянці км 20+000 – км 39+960  вартістю 564,49 млн гривень розіграла «Автомагістраль-Південь» із «Ростдорстрой» – кінцева знижка компанії становить 5%.

Найменший тендер на поточний середній ремонт дороги Т-13-16 під’їзд до м. Первомайська на ділянці км 0+000 – км 8+200  вартістю 214 млн гривень виграв «Ростдорстрой». На аукціоні, окрім «Автомагістраль-Південь», була й компанія не з Асоціації дорожників (проте фаворит за кількістю підрядів Донецької САД) – ТОВ «Славдорстрой». Проте це жодним чином не вплинуло на рівень знижки на аукціоні – в результаті «Ростдорстрой» «скинув» лише 5,5% з очікуваної вартості закупівлі.

Таким чином середня знижка компаній-лідерів картелю на чотирьох тендерах Луганської САД за тиждень становить 5,3%.

На жодному з цих тендерів Служба автомобільних доріг у Луганській області не опублікувала додатки з цінами на будівельні матеріали, на які припадає понад 80% у вартості всього ремонту.

Із загальної вартості усіх закупівель Укравтодору за 2020 рік (вартістю від 500 млн гривень) – 39,11 млрд гривень – «Автомагістраль-Південь», «Онур Конструкціон Інтернешнл» та «Ростдорстрой» забрали 66% (25,84 млрд гривень).

ТОВ «Автомагістраль-Південь» є найбільшим підрядником Укравтодору з часів Петра Порошенка. Фірму контролює бізнесмен Олександр Бойко. Нині компанія є засновником Національної асоціації дорожників України. Президент НАДУ Тарас Сиротинський у квітні став радником прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина).

ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.