Перший облгаз Фірташа через суд зніс мільйонний штраф АМКУ за зловживання монопольним становищем
10.09.2020   //  

27 серпня Господарський суд м. Києва задовольнив позов АТ «Оператор газорозподільної системи «Сумигаз» та ТОВ «Сумигаз Збут» до Антимонопольного комітету. Визнано недійним рішення Комітету №795-р від 10.12.2019 про накладення на компанії штрафів на суму 9,7 млн грн. Про це повідомила «Ліга антитрасту» з посиланням на рішення суду.

Мова йде про одне з найгучніших розслідувань Антимонопольного комітету за 2019 рік, коли відомство оштрафувало 16 облгазів «Регіональної газової компанії», діяльність якої пов’язують з олігархом Д. Фірташем. Загальна сума штрафу сягала 278 млн. грн. Порушникам інкримінувалось неправомірне донарахування побутовим споживачам об’ємів використаного газу понад обсяги, визначені лічильником.

В основу звинувачення лягли події осені 2018 року, коли побутовим споживачам, в яких лічильники не обладнані функцією корекції температури та тиску газу до стандартних умов, почали надходити платіжки, в яких крім плати за спожитий газ за лічильником також були вказані донарахування «за приведення до стандартних умов» (фактично нормативні та виробничо-технологічні втрати газу). При цьому ні регулятор, ні Міністерство енергетики не затверджувало розмір таких донарахувань.

Вже влітку 2019 зазначені облгази почали погрожувати споживачам відключенням газу, якщо останні не погасять свою заборгованість, у тому числі в частині донарахувань.

10 грудня 2019 Комітет кваліфікував такі дії облгазів як зловживання монопольним становищем. (Паралельно облгази отримали санкції від НКРЕКП, які в подальшому успішно оскаржили в суді).

Тепер прийшла черга скасування рішень АМКУ. Суд базував свою позицію щодо неправомірності рішення Комітету на наступному:

  • невірно визначено товарні межі ринку, як «комплексна послуга з розподілу та постачання природного газу побутовим споживачам», оскільки розподіл та постачання – окремі ліцензовані види діяльності;
  • не враховано, що котли за програмою «теплі кредити» – є замінником послуг облгазів;
  • не досліджено вплив та конкурентний тиск «Нафтогазу» по відношенню до облгазів;
  • невірно визначено територіальні межі ринку, як територія ліцензованої діяльності «Сумигаз», оскільки ринок постачання – загальнодержавний без територіальних обмежень;
  • не доведено, що донарахування були саме неправомірні.

 

Тобто фактично суд поставив під сумнів і монополізм облгазів, і факт вчинення ними порушення.

Інші облгази також оскаржують рішення АМКУ в господарському суді, отже не виключено, що найближчим часом така сама доля спіткає й решту штрафів на півтора десятки облгазів «РГК». Якщо таке рішення втримається в апеляційному та касаційному суді, облгази також не будуть зобов’язані здійснити перерахунок ціни газу споживачам та відшкодувати спричинену шкоду у подвійному розмірі.

Рішення на користь «Сумигазу» прийняла суддя Госпсуду Києва Зеленіна Н.І.